Premium

Column Langs de eerste lijn: Silent killers

Column Langs de eerste lijn: Silent killers

Huisarts André van Loenen heeft een dokterspraktijk en is directeur van Medisch Centrum Zaanzorg waar verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken. Om de week schrijft hij voor deze krant. De beschreven voorvallen berusten op waarheid. Genoemde personen zijn fictief.

Ik roep Anne van Diemen, 29 jaar, binnen. Ik heb haar naar de gynaecoloog gestuurd, omdat ze al meer dan twee jaar bezig is om zwanger te worden. „Mijn eileiders blijken allebei niet goed doorgankelijk”, vertelt ze. „In het verleden heb ik een chlamydia-infectie gehad.”

Chlamydia is een bacterie die seksueel wordt overgedragen en waarvan je geen klachten hoeft te hebben. Maar ondertussen kan het inderdaad de eileiders aantasten (ontsteken, verkleven), waardoor je minder kans op een zwangerschap hebt. „Ik heb een afspraak bij een vruchtbaarheidscentrum, het heeft nogal veel impact op me, ik slaap heel slecht”,vertelt ze verdrietig. Anne wil graag met een psycholoog praten. Ik heb met haar te doen, haar kinderwens is groot. Met een recept voor slaaptabletten en een afspraak met de praktijkondersteuner-GGZ verlaat ze mijn spreekkamer.

Daarna is Hein de Wit (68) aan de beurt. Hij wordt in mijn spreekkamer emotioneel. ,,Mijn vrouw zit onder de kanker dokter, waarom heeft u nooit een foto van haar buik laten maken? Ze is tenslotte 67 jaar oud.” Bij zijn vrouw Tina is eergisteren eierstokkanker geconstateerd met uitzaaiingen. De gynaecoloog had mij gebeld om me op de hoogte te stellen.

Tina kwam twee weken geleden bij me, omdat ze pijn in haar linker onderbuik had. Ze dacht zelf aan een blaasontsteking, omdat ze ook wat pijn bij het plassen had. Bij het lichamelijk onderzoek schrok ik van een zwelling die ik voelde in haar linker onderbuik. Ik heb Tina direct doorgestuurd naar de gynaecoloog. „Ik heb jullie al heel lang niet gezien Hein, en daardoor ook niet gehoord dat er klachten waren”, leg ik hem uit.

Er is niet zoiets als een oproepschema van de huisarts om bij iedereen vanaf een bepaalde leeftijd de buik te laten screenen op allerlei afwijkingen van de organen. Er is het bevolkingsonderzoek van de baarmoederhals (uitstrijkje), van de borsten (mammografie) en van de darmen (colonscopie), maar geen algemene screening van de hele buik of van de longen.

Hein begrijpt het, maar het is natuurlijk zeer frustrerend dat zo’n ziekte pas heel laat klachten geeft. Het is een ’silent-killer’, net zoals bijvoorbeeld long- of darmkanker kan zijn, maar ook bijvoorbeeld de chlamydia. Het te laat ontstaan van (duidelijke) klachten bij een patiënt bij dit soort ziekten is ook altijd mijn angst als huisarts. Het hoort echter bij mijn professie, maar laat het duidelijk zijn dat het ook voor mij enorm frustrerend is als zo’n ’silent-killer’ weer voorbij komt.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.