Premium

Fitness weg uit Sportinstituut Goederaad Voorschoten: driehonderd oudere klanten op straat

Fitness weg uit Sportinstituut Goederaad Voorschoten: driehonderd oudere klanten op straat
Ben van der Hoff: ,,In mijn eentje kan ik de huishouding van sportschool Goederaad niet betalen.’’
© archieffoto
Voorschoten

Het in de Vlietzaal gevestigde Sportinstituut Goederaad in Voorschoten staat vanaf 1 juli half leeg. Het fitnesscentrum van Ben van der Hoff houdt op te bestaan. De judoschool van Percy Rüben blijft nog en kijkt intussen naar een geschikte andere plek.

Beiden hadden nog tot 2024 in de Vlietzaal mogen blijven. Dat leek ook de bedoeling, totdat judoleraar Rüben bij Van der Hoff meldde dat hij al per 1 juli zou vertrekken. ,,In mijn eentje kan ik de exploitatie niet betalen’’, reageert Van der Hoff. ,,Dus ben ik ook gedwongen te stoppen per 1 juli en heb dat mijn klanten ook laten weten.’’ Later begreep hij dat Rüben langer blijft, maar intussen stond het besluit van Van der Hoff om te vertrekken vast.

Voor de twee vaste personeelsleden en twee weekendkrachten is het verdrietig, zegt de 73-jarige sportschoolhouder. Veel geschokte reacties kreeg hij ook van zijn circa driehonderd klanten. ,,Dat snap ik goed. De sportschool is uniek, oubollig en ingesteld op oudere mensen die zich niet thuis voelen in een moderne sportschool. Na het sporten is er koffie voor een euro, waardoor het een sociaal gebeuren was.’’

Intussen doet het verhaal de ronde in het dorp dat het hele sportinstituut dichtgaat. De politieke partij ONS stelde er vragen over aan burgemeester en wethouders. Als het klopt dat Goederaad dichtgaat, wil de fractie dat er zo snel mogelijk nieuwbouw komt. Eigenaar Mark Niersman wil op die plek een gezondheidscentrum met appartementen bouwen. Burgemeester en wethouders hebben er nog niet op gereageerd.

Judo

Judoleraar Rüben die les geeft aan zo’n vijf- tot zeshonderd kinderen, weet van de geruchtenstroom en plaatste daarom op de website een mededeling waarin hij meldt dat hij ook nog na de zomervakantie actief is in de Vlietzaal. ,,We weten dat we per 2024 weg moeten zijn en daarom kijk ik om mij heen naar een andere geschikte plek. Ik heb wel iets op het oog, maar kan pas weg als ik de goedkeuring heb van de gemeente. De uitkomst is op dit moment allerminst zeker en op dit moment kunnen we niets anders doen dan afwachten.’’

Dat het fitnesscentrum stopt, vindt Rüben jammer, maar ’het is zijn goed recht’. De judoleraar maakt van de gelegenheid gebruik ’wat praktische veranderingen’ aan te brengen in het gebouw, om vervolgens aan de Raadhuislaan voorlopig ’in een vernieuwde vorm verder te gaan’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.