Bewegend Verleden: Promotiediner, 1936 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: een promotiediner voor Johann Gotlieb Wakkie in 1936.

Begin 2012 kreeg Erfgoed Leiden enkele familiefilms, gemaakt door Hans (Joan) Zuurdeeg (1911-2004).

Met de films van Zuurdeeg kreeg het archief films in handen over een beroemde Leidse textielfabrikantenfamilie. Zuurdeegs films tonen een bevoorrechtte klasse waar kledingvoorschriften en etiquette een rol spelen.

Hans Zuurdeeg werd geboren op Terweepark 7 in Leiden. Hij kocht in 1935 zijn eerste 8mm-filmcamera. Zijn eerste films maakte hij in en van Leiden. Hij filmde heel veel; vooral uitstapjes met de familie werden vastgelegd. Zuurdeeg monteerde ook zijn films. Die stelde hij samen uit filmmateriaal van verschillend jaren en maakte daar themafilms van.

In deze (ingekorte) film van Zuurdeeg zien we een promotiediner ter ere van oom Johann Gotlieb Wakkie.

De film (zonder geluid) begint met beelden van een trein op station Wassenaar en daarna van een tram naar Leiden. Let op de conducteur in een prachtig uniform. De film eindigt met een sinterklaasavond.

Hoofdmoot van deze film is het promotiediner. Oom Johann Gotlieb Wakkie promoveerde bij professor Lourens Baas Becking (Biologie) aan de universiteit van Leiden. Baas Becking was in 1930 benoemd als hoogleraar in de algemene botanie.

Het diner wordt gehouden op 31 januari 1936. We zien de voorbereidingen, de deftig gedekte tafel en de chique geklede gasten.

We zien ook een militair in beeld. Misschien is het Hans Zuurdeeg. Hij werkte niet meer in het familiebedrijf maar studeerde aan de T.U. Delft. Hij zat in het leger als genieofficier en werkte later als ingenieur bij Rijkswaterstaat.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.