Premium

Nederlandse steun voor Portugese vogelwacht: petitie bijna 30.000 keer ondertekend

Nederlandse steun voor Portugese vogelwacht: petitie bijna 30.000 keer ondertekend
Grutto’s in Portugal.
© Foto Wim Tijsen
Zaandam

De Portugese vogelwacht SPEA krijgt steun uit Nederland in de strijd tegen uitbreiding van het vliegveld bij Lissabon. Die is nadelig voor ’onze’ grutto’s.

Een door Vogelwacht Nederland gestarte petitie is inmiddels al bijna 30.000 keer ondertekend. Niet alleen door Nederlanders, ook door Portugezen, want de Portugese vogelwacht heeft een link naar deze petitie op de eigen website gezet.

De grutto’s die in Nederland broeden, overwinteren in Afrika en strijken op de weg terug neer rond natuurgebied de Taag, vlakbij de geplande uitbreiding van de luchthaven. Ze eten daar de oogstresten op van rijstvelden om aan te sterken, voor ze doorvliegen naar hun broedgebieden.

Die liggen voor deze grutto’s voor 85 procent in Nederland. Dat is ook de reden waarom er nauw contact bestaat tussen Nederlandse en Portugese natuurorganisaties en onderzoekers.

In Nederland zijn de aantallen grutto’s de laatste decennia schikbarend afgenomen en daarom wordt veel geld gestoken - ook in Noord-Holland - in verbetering van de broedomstandigheden.

Verstoring

,,Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat een vliegveld enorm verstorend is voor alle vogels in het natuurgebied er omheen’’, aldus Jeanet van Zoelen van de Vogelbescherming. Ze verwacht dat de grutto’s door die verstoring niet snel genoeg aan kunnen sterken en daardoor te laat in Nederland arriveren om hun jongen groot te krijgen.

De SPEA stapt met steun van Vogelbescherming Nederland en andere Europese vogelorganisaties naar de nationale rechter in Portugal om de uitbouw tegen te houden. Bovendien wordt het project aangekaart bij de Europese Commissie, want de Taag is Europees beschermd.

Volgens Van Zuilen helpt het samen op te trekken. ,,Dan staan we sterker. Zeker als vele duizenden burgers via de petitie hun stem laten horen.’’

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.