Premium

Boom is veel meer waard dan je denkt

Boom is veel meer waard dan je denkt
Amsterdam

Bomen zijn goed voor de omgeving. Ze maken de lucht schoner, slaan CO2 op en zijn een plek voor insecten en vogels. Ze zorgen voor ontspanning en verkoeling. Maar bomen leveren ons meer op. Ze zijn geld waard.

Dan wordt niet bedoeld de hoeveelheid geld die een gekapte boom oplevert. ,,Wij kijken naar de waarde van een levende boom. Wat zo’n boom voor de omgeving doet. Wat het zou kosten om zo’n zelfde boom weer terug te planten’’, legt data-analist Jarren Verbeek uit. Hij werkt voor het bedrijf Cobra Groeninzicht dat onder meer advies geeft over bomen, bomen taxeert en de waarde van groen in cijfers uitdrukt.

De waarde van bomen klinkt misschien vaag, maar de bedragen die hij noemt zijn niet kinderachtig. Hoe ouder een boom is, hoe meer geld deze waard is. Een boom is makkelijk rond de 8.000 euro waard. Een monumentale eikenboom van 150 jaar oud is volgens hem nog veel meer waard. Zijn waarde uitgedrukt in geld kan oplopen tot wel 90.000 euro. ,,Om zo’n boom te krijgen, kun je dus spreken van een investering.’’

De waarde van bomen is niet alleen handig voor gemeenten en bedrijven. Soms is het taxeren van bomen noodzakelijk, bij bijvoorbeeld rechtszaken. Een inwoner in Brabant besloot bijvoorbeeld om zes beuken in de berm te snoeien.

Hij deed dat op zo’n rigoureuze manier, dat de bomen doodgingen door het snoeiwerk. Deze snoeier moest de gemeente 25.000 euro schadevergoeding betalen. Wat niet iedereen weet: wie een boom in de tuin of vlakbij het huis heeft, heeft dus waarde bij huis. De woz-waarde van een woning stijgt zelfs met een boom in de buurt, aldus het adviesbureau.

Bomen zijn dus van financiële waarde. ,,Gelukkig gaan ook gemeenten dit vaker inzien.’’ Het adviesbureau wordt geregeld door gemeenten en bedrijven gevraagd om bomen te taxeren.

,,Zo adviseren we bij bijvoorbeeld bij werkzaamheden, hoe je voor zo min mogelijk schade zorgt. In Amsterdam is er een grote vervangingsopgave om veel kademuren en bruggen te vervangen in het centrum. Langs die kades staan verschillende soorten bomen, soms al wat ouder. Wij voeren onderzoek uit om te kijken wat nodig is om die bomen te behouden, terwijl de kades vervangen kunnen worden.’’

Want schade aan bomen is dus kapitaalschade. Het beschermen van bomen is vaak veel voordeliger dan het planten van nieuwe bomen. De baten van oude bomen zijn veel groter dan die van nieuwe.

Boom is veel meer waard dan je denkt
Luchtfoto van Zandvoort waar weinig bomen zijn.
© Foto cobra

Maar wat maakt vooral oudere bomen nou zo waardevol? Dat is de combinatie van wat een boom allemaal doet en kan. Dit komt onder meer door de CO2, dus koolstofdioxide, die de boom door de jaren heen heeft opgeslagen. Ook vangen bomen water op en filteren ze de lucht. Per jaar kunnen flinke bomen zo een kilo fijnstof opvangen met hun bladeren. Een oude boom heeft al snel tienduizend kilo koolstofdioxide opgeslagen en blijft dat doen, zolang de boom leeft. De waarde blijft dus stijgen.

Het is belangrijk om nu bij die waarde stil te staan, aldus het groenbedrijf. ,,Bomen kunnen een belangrijke rol spelen in het klimaatakkoord. Ze helpen CO2 reduceren, dus vormen ze een concrete oplossing. Daarnaast helpen bomen het vele water opvangen. Iets dat in steden een steeds groter probleem aan het worden is. Ook kunnen bomen zorgen dat de temperatuur in gebieden omlaag gaat. Nu de zomers warmer worden, is dat belangrijk. Voor gemeenten wordt het daarom ook steeds belangrijker om te investeren in bomen.’’

Hoe de waarde precies berekend wordt, is vrij gecompliceerd, aldus Verbeek. Zo wordt er gekeken naar de leeftijd van de boom en de grootte. Maar ook de boomsoort en de locatie spelen mee. Maar simpel gezegd kijkt een taxateur naar de waarde van een boom, dus wat het kost om een soortgelijke boom bij de kweker aan te schaffen. Daarnaast wordt gekeken naar de kosten van het plaatsen van een boom en de kosten die jaarlijks bij het onderhoud komen kijken.

,,In een stad heb je minder bomen, hier betekent een boom veel als het gaat om het opvangen wat regenwater, verkoeling en schaduw. In parken wordt er volop van bomen genoten. Dus in een stad is een boom in die zin nog meer waard dan in een bos. Al hebben ze natuurlijk overal veel waarde, wat ons betreft.’’ In een bos worden bomen over het algemeen veel ouder omdat deze minder snel gekapt worden.

Diversiteit

Volgens Verbeek is het ook belangrijk om per gebied te kijken welke bomen er het beste passen. In een stedelijk gebied doet de bijenboom het bijvoorbeeld goed. Deze boom is vrij klimaatbestendig. Bij de kust is een zeeden bijvoorbeeld een goede variant. Daarnaast is een park met een of twee soorten bomen veel te kwetsbaar.

,,Diversiteit is belangrijk. Als je bijvoorbeeld veel essen ergens hebt staan, en deze worden getroffen door essentaksterfte of de Aziatische essenprachtkever, kun je als gemeente op korte termijn veel bomen en dus kapitaal verliezen. Dit is in het verleden gebeurd met iepen, door de iepenziekte. En wat te denken van plagen zoals de eikenprocessierups? Dit probleem werd mede zo groot doordat er op plekken alleen maar eiken staan.’’

,,Bomen zijn ook waardevol voor onze gezondheid. Ze geven zuurstof, zorgen voor ontspanning. Kijk maar naar bossen en parken waar wordt gerecreëerd, gesport en gewandeld. Bomen zorgen voor minder stress. Mensen voelen zich vaak gelukkiger in een groenere wijk. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat wie in een groenere omgeving leeft, minder stressklachten ervaart en dus gezonder is. Denk goed na voor je een boom wilt kappen.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.