Foto Bonte is voor eventjes terug aan de Hogewoerd

Eindresultaat

Eindresultaat© Foto Erfgoed Leiden e.o.

Binnert Jan Glastra
Leiden

De winkelpui van Hogewoerd 116 is weer zoals hij was toen eind jaren dertig van de vorige eeuw Foto Bonte er zaken deed. Anders dan bij veel andere in vroegere glorie herstelde Leidse gevels echter, is ditmaal ook de inhoud van de etalage teruggebracht in de oude staat. Voor Erfgoed Leiden reden om de pui aan te merken als ’vondst van de week’.

De situatie voor het herstel.

De situatie voor het herstel.© Foto Erfgoed Leiden e.o.

De subsidies die de gemeente Leiden al ruim tien jaar verstrekt om winkeliers ertoe te bewegen hun puien in de oorspronkelijke staat te herstellen, zijn een succes te noemen. Velen verwijderden - een enkeling onder lichte gemeentelijke dwang omdat ze het al te bont hadden gemaakt - schreeuwerige reclame-uitingen en goedkoop plaatmateriaal van de gevels. En zoals gehoopt, kwamen daarbij allerlei architectonische pareltjes en stijlen achter tevoorschijn.

Later aangebrachte beplalting is verwijderd.

Later aangebrachte beplalting is verwijderd.© Foto Erfgoed Leiden e.o.

Onder de gevelbeplating van Hogewoerd 116 bleken een gave pui en een zeldzaam glazen plafond te zitten, in 1937 gemaakt voor fotohandel Bonte. Alle historische onderdelen zijn hersteld. Zo bleek de bekleding van de bovenzijde van de pui van granito te zijn, maar ontbrak daarvan een gedeelte. Oude verflagen werden verwijderd en de oorspronkelijke kleuren zijn weer aangebracht.

Bouwtekening.

Bouwtekening.© Foto Erfgoed Leiden e.o.

Wat bij dit gevelherstel een beetje anders ging, is dat fotograaf Herman Bonte’s dochter Els zich meldde bij Erfgoed Leiden. Zij kon het regionale archief helpen aan veel extra informatie en beeldmateriaal uit de tijd dat haar vader zijn winkel dreef en de familie erboven woonde. Met spullen en foto’s uit haar eigen verzameling is nu ook de inrichting van de etalage aangepast, zodat die een beeld geeft van de winkel anno 1938.

De subsidieregeling bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft de gemeente 130 aanvragen toegekend. Aanvragers krijgen maximaal 15.000 euro per pui.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.