Premium

Commentaar: Blokkade van F1-teams bij strand van Noordwijk is onredelijk

Commentaar: Blokkade van F1-teams bij strand van Noordwijk is onredelijk
© EPA

De Grand Prix van Zandvoort, die op zondag 3 mei wordt verreden, doet de gemoederen flink oplaaien. De Formule 1 leidt tot verdeeldheid onder het publiek. Het is simpel: je houdt ervan of je haat het. Natuurliefhebbers lopen te hoop tegen de overlast, die de racewagens veroorzaken. Autogekken wisten niet hoe snel ze één van de 105.000 entreekaarten voor het driedaags evenement moesten bemachtigen.

Niet te ontkennen valt dat de F1-karavaan in veel opzichten een belasting voor de regio betekent. Zandvoort is op een zonnige dag al niet te bereiken, laat staan als Max Verstappen over het circuit scheurt. Leuk of niet, maar Haarlem en omgeving zitten het hele weekend op slot. Ook is het in een tijd van klimaatverandering moeilijk te verkroppen, dat midden in de duinen met benzine slurpende wagens wordt geracet.

Nu de weegschaal in het voordeel van het F1-circus is uitgevallen, moet nog een aantal praktische kwesties worden opgelost. Drie teams, waaronder dat van Max Verstappen, logeren in Noordwijk en voorzien problemen met het vervoer naar Zandvoort. Kustgemeenten Noordwijk en Zandvoort hebben Red Bull en consorten daarom toestemming gegeven om over het strand naar het circuit te rijden.

Het aanhoudende protest hiertegen is overdreven. Het gaat hier niet om een strandrace, maar om tien hybride auto’s, die de coureurs en hun technici heen en terug rijden. Overheden en pachters doen niet anders. Het dreigement van tegenstanders van de GP om het strand te blokkeren, is onredelijk. Het leidt er alleen maar toe dat de raceteams per helikopter gaan reizen. Met alle herrie en vervuiling van dien.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.