Premium

Filminterview:Intense rol Robert Pattinson in ’The lighthouse’

Filminterview:Intense rol Robert Pattinson in ’The lighthouse’
Robert Pattinson: ,,Veel acteurs lijden aan dit oplichterssyndroom, uiteindelijk zijn wij allemaal bang om door de mand te vallen.’’
© Foto A24 Films

Door rollen in de Harry Potter-films en de Twilight-saga verwierf Robert Pattinson de status van tieneridool. Maar met ’Cosmopolis’, ’Life’ en ’High life’ maakte de 33-jarige acteur enkele verrassende (filmhuis-)keuzes. Opmerkelijk zijn ook zijn volgende projecten. Niet alleen wordt de geboren Londenaar de nieuwe Batman, vanaf vandaag schittert hij in het inktzwarte psychodrama ’The lighthouse’. „Er was frictie op de set.”

Zelf vergelijkt Robert Douglas Thomas Pattinson zijn carrière vaak met een honkbalwedstrijd. Hij wil zijn publiek vermaken, en dan het liefst met spel dat de kijkers in vervoering brengt.

„Met Harry Potter en de Twilight-films sloeg ik een paar aardige honkslagen”, zegt hij in Londen. „Maar ik ga voor het allerhoogste. Dus wil ik homeruns slaan, zo vaak en zo veel mogelijk.”

Homerun

Kansen op een homerun krijgt Robert Pattinson de komende maanden genoeg. Deze zomer zal de Brit een hoofdrol spelen in ’Tenet’, de nieuwe tijdreisthriller van Christopher Nolan.

Daarna mag hij de zwarte cape omslaan van de iconische superheld Batman. Maar daarover later meer. Want de eerste die de acteur een rol van de buitencategorie aanbood, was Robert Eggers: de regisseur die indruk maakte met zijn huiveringwekkende speelfilmdebuut ’The witch’.

„Ik vind Robert een geweldige schrijver en filmmaker”, glundert Pattinson. „Ik wilde dolgraag met hem werken. Maar in het eerste script dat hij mij stuurde, moest ik een op-en-top Brits heerschap spelen. Dat vond ik niet uitdagend genoeg. O, je wilt iets krankzinnigs? vroeg hij. Waarna hij mij ’The lighthouse’ aanbood, een spookverhaal over twee vuurtorenwachters op een verlaten eilandje. Of zoals hij het zelf verwoordde: een psychodrama waarin twee vreemde kerels zitten opgesloten in een gigantische fallus. Ik was meteen verkocht.”

Naast Robert Pattinson werd Willem Dafoe als tweede vuurtorenwachter aan boord gehaald. Waarna op Cape Forchu – een vulkanisch eilandje voor de zuidkust van het Canadese Nova Scotia – de productie begon.

Het werden opnames die de acteur nog lang zullen heugen. Hij verschanste zich in zijn hotelkamer, liet de snor aller snorren groeien en dook vol overgave in zijn personage van Efraim Winslow, een vuurtorenwachter-in-opleiding die gek wordt van zijn excentrieke mentor.

Vervreemding

„Ik probeerde Winslows eenzaamheid en vervreemding te vangen door mezelf op te sluiten en af te zonderen”, legt Pattinson uit. „Ik sprak met niemand, ontbeet en dineerde alleen en wilde ook niet repeteren. Dat laatste werd me niet altijd in dank afgenomen, waardoor er wat frictie ontstond. Want Robert Eggers en Willem Dafoe bereiden zich allebei graag voor. Ik niet. Het liefst verschijn ik op de set en laat ik het aankomen op het moment waarop de camera’s gaan draaien. Dan vlam ik meteen, wacht op de reactie van mijn tegenspeler waarna ik weer instinctief terugcounter.”

„Het is een nogal tegenstrijdige acteermethode”, vervolgt Pattinson. „Aan de ene kant maakt het me heel onzeker. Doe ik het wel goed? Ga ik niet af? Wordt de regisseur niet boos op me? Zal hij me op de eerste draaidag meteen ontslaan? Veel acteurs lijden aan dit oplichterssyndroom, uiteindelijk zijn wij allemaal bang om door de mand te vallen. Tegelijkertijd haalt deze faalangst mijn acteerkwaliteiten naar boven. In mijn lijf bouw ik spanning en adrenaline op en als de regisseur ’actie’ roept, dan is het: BAM, gaan! Zelf gedij ik zo het beste, maar Willem Dafoe had het daar moeilijk mee.”

Elementen

Waar de acteurs het ook lastig mee hadden, waren de elementen. Niet zelden werd de filmset gegeseld door zware stormen. Camera’s begaven het, lampen waaiden de oceaan in en veel opnames bleken onbruikbaar door beslagen lenzen.

„De natuur was een geduchte tegenspeler”, beaamt Pattinson. „Maar alle ontberingen maakten de opnames nog realistischer. Als je het lekker warm hebt, kun je onmogelijk acteren dat je tot op het bot verkleumd bent. Wat dat betreft kwamen die stormen als geroepen. En bij mooi weer zorgden brandslangen en windmachines er wel voor dat we stonden te klappertanden van de kou. Natuurlijk is dat afzien, maar je spel wordt er echt overtuigender en dus beter van.”

Voor zijn volgende project mag de acteur zijn talenten weer etaleren in een behaaglijke filmhangar met snorrende warmteblazers. Want in de Warner Bros. Studios in Leavesden – even buiten Londen - zijn inmiddels de voorbereidingen begonnen van ’The Batman’. In deze nieuwe reboot over de vleermuisheld speelt Robert Pattinson de hoofdrol van de Caped Crusader.

Gaaf

„Of de maten van mijn Batsuit al zijn opgenomen? Jazeker!” glundert hij. „Dat ging met allemaal geavanceerde 3D-scans. Ik ben heel benieuwd hoe mijn pak eruit gaat zien. Ik heb wel al foto’s van de set gezien en die ziet er gaaf uit. Over het verhaal kan ik nog weinig loslaten. Behalve dat ik met mijn Batman de grens ga opzoeken. Ik wil hem meenemen op een psychologische ontdekkingsreis vol trauma’s en duisternis. Een beetje à la ’Joker’. Voor een acteur is en blijft dat toch de grootste uitdaging.”

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.