Premium

Geen keuring van Jonne Moleman door coronavirus, er is nu veel onzekerheid over sportieve toekomst

Geen keuring van Jonne Moleman door coronavirus, er is nu veel onzekerheid over sportieve toekomst
Jonne Moleman ontving in 2018 de publieksprijs tijdens de Leidse sportverkiezingen.
© Archieffoto
Alphen aan den Rijn

Zwemster Jonne Moleman heeft opnieuw tegenslag op weg naar de Paralympische Spelen van Tokio. Ze zou deze week in Italië medisch gekeurd worden voor haar internationale classificatie, maar de keuring is afgelast vanwege het coronavirus in Noord-Italië. „Het is enorm balen. Er is heel veel onzekerheid over hoe het nu verder moet”, zegt de Alphense.

Om te bepalen in welke klasse paralympische atleten moeten uitkomen, moeten sporters officieel geclassificeerd worden door buitenlandse artsen. Daarvoor organiseert het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) een aantal keuringen per jaar. Moleman was deze week eindelijk aan de beurt. Samen met twee andere zwemmers en de bondscoach vloog ze zondag naar Italië. Een paar uur na aankomst hoorden ze dat zowel de keuring als de zwemwedstrijden van aanstaand weekeinde op last van de Italiaanse regering werden afgelast.

Naar huis

„De keuring en de wedstrijden waren in Lignano, vlak boven Venetië in Corona-gebied”, vertelt haar trainer Paul van der Ploeg. „Er waren een paar honderd internationale zwemmers voor de keuring van over de hele wereld, ook uit bijvoorbeeld Australië en Brazilië. Iedereen moest zo snel mogelijk weer terug naar huis.”

Maandagavond landde de Nederlandse ploeg weer op Schiphol. Bang dat Moleman het virus heeft opgelopen is ze niet direct. Van der Ploeg: „De Nederlandse zwemmers volgen al maanden een olympisch hygièneprotocol. Veel handen wassen, deurklinken schoonmaken, geen handen geven, dat soort dingen. Op het vliegveld hebben ze de menigte zoveel mogelijk gemeden. Ze mochten ook niet de winkels in bijvoorbeeld. Ze hebben ook steeds hun handen gereinigd met alcohol. Jonne en de andere zwemmers worden nu goed in de gaten gehouden. Ze moeten elke dag temperaturen en bij verhoging meteen met de arts contact opnemen.”

De afgelasting van de keuring is een nieuwe hobbel op weg naar de Spelen voor Moleman. Begin april had de Alphense zich willen kwalificeren voor Tokio tijden de Swim Cups in Den Haag en Eindhoven. Maar zonder een internationale classificatie gelden limieten die ze heeft gezwommen niet. Van der Ploeg: „We zijn nu in gesprek met de KNZB over de vraag of eventuele limieten die ze daar zwemt met terugwerkende kracht tellen als ze later dan april gekeurd wordt.”

Er staan tussen nu en de Paralympische Spelen nog vijf internationale keuringen op de agenda, in Brazilië, de Verenigde Staten, Berlijn, Sheffield en tijdens het EK op Madeira. De KNZB is met het IPC in gesprek om daar plekken voor Nederland te bemachtigen. Ook is er een mogelijkheid om tijdens een van de Nederlandse Swim Cups een extra internationale keuring te organiseren.

Onzekerheid

„Er is veel onzekerheid. Er moeten honderden zwemmers een nieuwe afspraak krijgen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor zwemmers, maar ook voor andere sporters. Dat is een groot probleem voor het IPC. Zeker omdat we geen idee hebben of de andere evenementen, en zelfs de Spelen, überhaupt wel doorgaan. Niemand weet eigenlijk hoe het nu verder moet”, zegt Van der Ploeg.

Die onzekerheid is lastig. Moleman: „Ik moet weer even mijn draai vinden. Het virus verspreidt zich steeds verder. Ik las vanmorgen dat in mei wordt besloten of de Spelen zelf doorgaan. Meer dan dat weet ik nu ook niet.” Moleman en Van der Ploeg proberen de moed niet te laten zakken. Van der Ploeg: „We blijven ons focussen op de twee Swim Cups in april. Daar willen we de limieten halen. En dan zien we wel wat er verder gebeurt. We kunnen wel heel veel energie stoppen in ’wat als’ scenario’s, maar daar hebben we geen invloed op.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.