Premium

Column 60 seconden: Parkeergenot

Column 60 seconden: Parkeergenot
Parkeergarage Garenmarkt.
© Foto Hielco Kuipers

Het aantal winkels neemt gestaag af in Leidse binnenstad, maar daar tegenover staat een fors toegenomen parkeergenot.

Dat komt niet door het vertrek van Hudson’s Bay, Didi of Zeeman, maar door een nieuwe uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. We hadden al een tijdje die schitterende nieuwe parkeerkelder onder de Lammermarkt, met 533 plekken. En nu hebben we ook onder de Garenmarkt een autostalling, met maar liefst 450 plaatsen.

Het is een ondergrondse overdaad, want veel van die kelders zijn een groot deel van de dag grotendeels onbezet. Zo staat de zeven verdiepingen tellende Lammermarktgarage op doordeweekse dagen meestal maar een paar lagen vol. Hoe dieper je komt, hoe stiller het wordt. Wellicht dat het de Garenmarktgarage net zo vergaat, want pal daarnaast is de Breestraatgarage, waar 340 automobilisten terecht kunnen. Deze Hoogvlietgarage is een stuk goedkoper (1,50 euro per uur) dan de nieuwe Garenmarktgarage (2,80 euro per uur).

Sinds er een grote supermarkt op de begane grond van het schoolgebouw achter station Lammenschans zit, parkeer ik daar ook wel eens ondergronds. Ook daar is de 350 plaatsen tellende garage meestal grotendeels leeg.

Nou is de toegangsroute naar deze parkeerkelder niet zo heel opvallend, dat scheelt ook. Er hangen kleine borden op de Lammenschansweg die de weg naar de Parking Leiden Lammenschans wijzen. Je rijdt, rechts van de KwikFit Autoservice, over een soort bouwweg naar de ingang.

Veel Leidenaars weten niet eens dat er onder het Bètaplein een grote, openbare parkeergarage is. Wanneer je er ook komt, er staan nooit meer dan vijftig auto’s geparkeerd.

Skaters weten de Parking Leiden Lammenschans wel te vinden. Jongens op wielplankjes kunnen ongestoord racen in het achterste gedeelte van de kelder. ,,Daar komt nooit iemand’’, zei laatst een van die jongens tegen me, toen ik mijn volle boodschappentas in mijn auto laadde. Ik moest me inhouden om niet ook racend de kelder uit te gaan. Toch ruimte zat.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.