Premium

Keukenknecht

Keukenknecht

Zijn geboorte, vijftien jaar geleden, was in alle opzichten een zware bevalling. Niet vorderende baring door schouderblokkade achter het schaambeen, had er in het baringsverslag gestaan. Nergens stond dat de gynaecoloog langdurig had moeten manoeuvreren en trekken voor het ventje ter wereld kwam. Een wolk van een knul lag in de wieg.

Zijn geboorte, vijftien jaar geleden, was in alle opzichten een zware bevalling. Niet vorderende baring door schouderblokkade achter het schaambeen, had er in het baringsverslag gestaan. Nergens stond dat de gynaecoloog langdurig had moeten manoeuvreren en trekken voor het ventje ter wereld kwam. Een wolk van een knul lag in de wieg.

Helaas bleek bij het wassen dat zijn rechterarmpje slap langs zijn tengere lijfje hing. Onderzoek bij de neuroloog bracht een ernstige beschadiging van de klomp zenuwen in de okselholte aan het licht. In medische termen, een Erbse parese. Operatief ingrijpen was noodzakelijk. Uren was de neurochirurg aan het werk. Het lukte hem helaas niet alle kapotte zenuwen te herstellen.

Ondanks veel oefenen hield Jan er een fikse beperking van het functioneren van zijn rechter onderarm en hand aan over. Zo kende iedereen hem. Net als zijn vriendjes zocht hij een baantje om een zakcentje te verdienen. Hij werd afwasser en appeltaartenbakker bij een gerenommeerde horecatent. De baas had hij over zijn beperking ingelicht. Geen enkel probleem. Hij deed zijn werk goed, werkte voor de gezelligheid graag een uurtje over. Zijn collegae vermaakte hij dan met zijn grappen en grollen.

Tot die zondagmiddag, een paar weken geleden, dat zijn baas naar zijn cluppie Feyenoord gaat. Jan heeft een appeltaart gebakken en geniet daar met een meisje van de bediening van. De slagroom op de taart siert hun gretige monden. De irritante bedrijfsleider, zeker een kop kleiner dan Jan, vraagt wie hen toestemming tot het nuttigen van deze appeltaart heeft gegeven. Jan is alert. „Mag altijd van de baas mijnheer.”

- „Maar vandaag ben ik de baas en jullie hadden het eerst aan mij moeten vragen.”

„Sorry mijnheer.”

- „Het is sorry mijnheer de bedrijfsleider, brutale keukenknecht.”

Het wordt doodstil onder het toegelopen personeel. De bedrijfsleider kookt van woede. Hij pakt een ei en kwakt dat vlak voor Jan op de stenen vloer.

- „Opruimen, onhandige, brutale keukenknecht.

„Ik ben alleen aangenomen om af te wassen en appeltaarten te bakken, mijnheer de slimmerik.” Het personeel gniffelt.

- „Dus jij weigert werk?”

„Doe het nou maar”, zegt het meisje. Jan schept het eigeel in een schaaltje en legt er een stuk appeltaart met slagroom op. „Dit krijgt u aangeboden namens het personeel van uw onhandige keukenknecht. Verder doet het mij veel plezier dat ik u nu direct mijn ontslag aan kan bieden.”

Paniek onder het personeel. „Doe dat nou niet Jan”

De souschef blijft strikt in de leer. „Dan krijg je deze maand geen salaris. En je hebt trouwens twee maanden om op te zeggen.”

„Stik in je geld”, zegt Jan. Hij draait zich om, pakt zijn jack en loopt de zaak uit.

’s Avonds belt de bedrijfsleider. „Ik moet van de baas mijn excuses aanbieden, hij wil je graag terug hebben.”

„Dat is nou jammer, ik ben net aangenomen bij uw grootste concurrent. Hoef ik alleen maar appeltaarten te bakken, en mag ze nog proeven ook. Ik ben daar geen keukenknecht, maar assistent-bedrijfsleider. Dag, mijnheer de slimmerik.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.