Lichte afname van milieuklachten in Alphen aan den Rijn

Lichte afname van milieuklachten in Alphen aan den Rijn
Composteringsbedrijf Indaver op De Schans in Alphen.
© Erna Straatsma/ Leidsch Dagblad
Alphen aan den Rijn

De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) kreeg vorig jaar 289 klachten over stank en geluidhinder uit Alphen aan den Rijn.

Daarmee is het totaal iets gedaald ten opzichte van 2018, staat in het jaaroverzicht van de omgevingsdienst.

Iets meer dan de helft van de klachten was gerelateerd aan een bedrijf. Een totaal van 110 meldingen over geluidhinder of stank had een andere bron, zoals bijvoorbeeld een festival of ander evenement.

Vloerenfabrikant Latexfalt aan de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn, metaalhandel Van Schip aan de Bronsweg in Alphen-stad en containerterminal Alpherium, ten oosten van Alphen-stad, leverden de meeste klachten op.

De klachten over het vergistingsbedrijf Indaver zijn vorig jaar afgenomen door een aanpassing van de werkwijze. In 2018 ontving de ODMH veel klachten over stank en vliegen rond het bedrijfsterrein aan De Schans in Alphen-stad. Door de warme zomer klaagden omwonenden ook over een grote hoeveelheid rondzwermende vliegen.

Indaver heeft daarop onder meer besloten tot het overkappen van zijn transportbanden, het ophangen van lokzakken voor insecten, en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. ’Op basis van het aantal klachten tot nu toe, lijkt het erop dat deze maatregelen inmiddels effect hebben’, constateert het ODHM in zijn jaarverslag.

Festivals

Bij drie festivals in Park Zegersloot heeft de omgevingsdienst ingegrepen om geluidshinder te beperken. Dat gebeurde tijdens het Zomerspektakel op 7 en 8 juni, het Wet ’n Wildfestival op 10 augustus en de Alphense Oktoberfeesten op 4 en 5 oktober.

Het geluid werd tijdens de de drie evenementen voortdurend gemonitord met behulp van onbemande geluidsmeters. Bij overschrijding van de geluidsnormen werd contact opgenomen met de organisatoren, met het verzoek de volumeknop omlaag te draaien.

De Omgevingsdienst Midden-Holland is actief in zes gemeenten: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.