Premium

Plofkraak bij pinautomaat Hillegoms centrum: ’Dit wil je niet in je dorp’

Plofkraak bij pinautomaat Hillegoms centrum: ’Dit wil je niet in je dorp’
Een politieman houdt de wacht bij de gesneuvelde gevel van Pearl, aan de overkant van de straat.
© Foto dnp.nu/Laurens Bosch
Hillegom

Geld is er niet buitgemaakt, maar de materiële schade is enorm bij een plofkraak die in de nacht van dinsdag op woensdag werd gepleegd bij een geldautomaat van ABN AMRO aan de Hoofdstraat in Hillegom. In de directe omgeving sneuvelden tientallen ruiten. Vier appartementen moesten tijdelijk worden ontruimd.

De plofkrakers sloegen om kwart over drie toe bij de automaat op de hoek van de Hoofdstraat en de Meerstraatpromenade. Korte tijd na elkaar klonken twee enorme knallen die tot aan Beinsdorp waren te horen. De geldautomaat werd totaal vernield, maar gaf geen bankbiljetten aan de daders prijs.

Volgens getuigen renden er twee of drie mannen weg na de kraak. Waarschijnlijk zijn ze daarna op een motorscooter vertrokken in de richting van de Meerstraat. De mannen waren in het zwart gekleed en hadden hun gezichten bedekt.

Schade

De ontploffingen zorgden voor veel schade in de omgeving. In het pand waarin de automaat zit - het voormalige ABN AMRO-gebouw - zit sinds enige maanden een bruidsboetiek. De winkelruiten van dit bedrijf sneuvelden. Ook aan de overkant van de Hoofdstraat was er veel schade.

Bij opticien Pearl vloog de complete glazen gevel eruit. Juwelier Roeland ernaast had de rolluiken dicht, maar kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. Ook bij appartementen boven de brillenwinkel en de juwelier raakten ruiten en panelen beschadigd.

Plofkraak bij pinautomaat Hillegoms centrum: ’Dit wil je niet in je dorp’
Van de pinautomaat aan de Hoofdstraat bleef weinig over.
© Foto DNP.Nu

De winkel van Mijn Winkelkraam, aan de andere kant van de Meerstraatpromenade, liep eveneens forse schade op. Een grote winkelruit viel in duizenden stukjes uiteen. Bij de woning boven de winkel vlogen alle ramen van huiskamer, kinderkamer en badkamer eruit.

,,Ik werd wakker van een enorme knal en even later klonk er nog een. Ik schrok me wild’’, vertelt de bewoner die op de tweede verdieping, aan de andere zijde van het pand, lag te slapen. ,,Ik ben m’n bed uitgesprongen en een verdieping lager wist ik niet wat ik meemaakte. Alle ruiten eruit; aan twee kanten, dus het waaide en regende flink in m’n huis. Een geluk bij een ongeluk is dat de rest van mijn gezin vanwege familiebezoek toevallig niet thuis was.’’

De Hillegommer moest, evenals de bewoners van de woning pal boven de geldautomaat en twee appartementen aan de andere kant van de straat, direct zijn huis verlaten. Dit vanwege de schade die aan de woningen was ontstaan en de mogelijkheid dat loshangende delen naar beneden zouden komen. Zij zijn opgevangen in sportschool Easyfit aan het Henri Dunantplein.

Afgezet

De politie heeft direct de omgeving afgezet. Door de vele gesneuvelde ruiten lag er veel glas verspreid in de omgeving. Door de klap waren onderdelen van de pinautomaat ver weg geslingerd. Zelfs voor de deur van Villa Flora, tientallen meters verderop, lag een stuk verwrongen metaal.

Niemand raakte gewond. Een jonge bewoonster van een van de appartementen die compleet overstuur op straat stond, is nog wel medisch onderzocht maar bleek geen fysiek letsel te hebben.

De recherche onderzoekt de plofkraak. De explosievenverkenner van de politie heeft het eerste onderzoek gedaan om zeker te weten dat er geen explosieven meer op (de restanten van) de pinautomaat aanwezig waren. Daarna is Forensische Opsporing aan de gang gegaan met sporenonderzoek. Om de politie ongestoord haar werk te kunnen laten doen, werden zwarte schermen neergezet. Om twee uur in de middag werd de boel vrijgegeven en konden de winkeliers en bewoners de schade opnemen.

Droevig

Burgemeester Arie van Erk, die kwam kijken, spreekt van ’een droevig verhaal’. ,,Er zijn gelukkig geen gewonden, wat gezien de schade bijna een wonder is, en er is niets buitgemaakt. Maar de impact is enorm, vooral voor de bewoners en de winkeliers. Dit wil je niet in je dorp.’’ Volgens Van Erk bewijst het maar weer dat de banken niet voor niets het aantal pinautomaten drastisch terugbrengen. ,,Die dingen lijken vandaag de dag niet meer te beveiligen te zijn.’’

De recherche in Leiden onderzoekt de plofkraak en vraagt getuigen zich te melden via 0900 - 8844 of anoniem via 0800 - 7000. ,,Mogelijk zien mensen ergens een motorscooter staan die daar niet thuishoort. Maar we sluiten ook niet uit dat de scooter bijvoorbeeld in een busje is geladen. Als iemand zo’n verdachte situatie heeft gezien, horen we dat graag’’, zegt een politiewoordvoerder.

De politie bekijkt ook of er camerabeelden van de plofkraak zijn.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.