Premium

Wapperende broekspijpen en meer

1/2

Bij de term ’subwoofer’ denkt menigeen aan een enorme sta-in-de-weg die alleen maar boenke-boenke doet, zoals mijn schoonmoeder zou zeggen. Daarmee bedoelt zij dan die irritante lage tonen die je weleens uit voorbijrazende auto’s hoort komen, waarin de bestuurders hun muziek dusdanig luid afspelen dat alles in de auto meerammelt en de ramen doet bollen.

Niet fijn voor de omstanders en veelal tenenkrommend slecht voor de oren, zeker van de inzittenden. Hard staat dan ook in het geheel niet gelijk aan goed.

More is more?

Hoewel over het algemeen het credo ’less is more’ geldt, minder is meer, is het soms een goed idee om een subwoofer te gebruiken. Bose heeft dat duidelijk gemaakt met het succes van hun speakers zo groot als melkpakken, en sinds we gewend zijn aan het fenomeen thuisbioscoop is de subwoofer niet meer weg te denken uit het luidsprekerlandschap. Toch is er een groot kwaliteitsverschil onder de vele subwoofers die er nu te verkrijgen zijn en is het zeer aan te raden je licht op te steken over het onderwerp.

Goede subwoofer

Zo kan bijvoorbeeld de specialist in de betere hifiwinkel je laten horen dat een goede subwoofer niet alleen iets doet in het laag, maar dat een dergelijke laagweergever je hele geluidssysteem naar een hoger plan kan tillen. En dat geldt zeker niet alleen wanneer je kleine luidsprekers hebt, het geldt bijna voor alle soorten luidsprekers. In zijn algemeenheid gaat een echt goede subwoofer simpelweg een stuk dieper door in het laag dan welke vloerstaande luidspreker dan ook van zichzelf kan. Het is een kwestie van goed op elkaar afstemmen, dat dan weer wel. Nu is het zo dat in het geval van de thuisbioscoop een subwoofer die boenke-boenke doet niet eens vervelend, althans bij de actiescènes. Zelfs hier is het van belang dat de subwoofer goed wordt afgestemd op de rest van het geluidssysteem. Maar bij een gewone stereo-opstelling is een overdreven laag een teken dat er eigenlijk iets mis is. Een goede subwoofer hoor je eigenlijk niet, maar je mist ’m des te meer als je hem uit je stereosysteem haalt.

Regelrechte REL

Een merk dat hier in uitblinkt is het Engelse REL. De letters zijn de initialen van de oprichter, Richard Edmund Lord, een man met een missie. Niet alleen vond hij dat je een goed sublaagsysteem, zoals hij dat liever noemde, eigenlijk niet moet horen, hij vond ook dat het onverwoestbaar moest zijn, op ieder denkbaar systeem optimaal moest kunnen werken, maar vooral dat de luisteraar in totale vervoering moest raken van de effecten die goed sublaag op het gehele geluidsbeeld heeft. Uiteraard is er sprake van een beter en strakker laag, maar ook het midden en hoog van het speakersysteem wordt naar een ander niveau getild. Het geheim van de smid is optimale integratie door een perfecte afstemmogelijkheid van een REL sublaagsysteem.

Hemelse tonen

Deze perfecte afstemming wordt overigens niet alleen verkregen door de instellingsmogelijkheden die alle REL-systemen bieden, maar ook door een heldere gebruiksaanwijzing die duidelijk maakt dat het vinden van de juiste plaats voor het sublaagsysteem van belang is. Om net die laatste extra procentjes uit je systeem te halen, probeer je de beste koppeling van het systeem met je ruimte te vinden. Is dat eenmaal gelukt, dan zijn het alleen nog maar hemelse tonen die je te wachten staan. REL maakt overigens sublaagsystemen vanaf 499 euro tot een slordige 8300 euro. Daarna kun je het overigens zo gek maken als je zelf wilt. Twee geven een beter resultaat dan één, vier beter dan twee en met zes REL’s zullen de broekspijpen wapperen als nooit tevoren.

Meer informatie op de website van de importeur www.hnny.nl

Ernst Neve is hoofdredacteur van het maandmagazine HVT (Hifi Video Test). Hij bericht over opvallende trends op hifi- en audiogebied.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.