Premium

Fluiten naar vrouwen en schelden op hoofddoekjes; dat moet ook in Leiden strafbaar worden

Fluiten naar vrouwen en schelden op hoofddoekjes; dat moet ook in Leiden strafbaar worden
In Rotterdam hingen campagneposters op straat.
© archieffoto
Leiden

Fluiten naar een vrouw, sissen naar een meisjes of foute opmerkingen maken richting mannen met een keppeltje of vrouwen met een hoofddoek. Dat moet afgelopen zijn, ook in Leiden.

Daarom stelt het VVD-raadslid Tom Leest voor om in navolging van enkele andere steden, dergelijke vormen van (seksuele) straatintimidatie strafbaar te stellen. Dat moet dan gebeuren via de algemene plaatselijke verordening, kortweg APV.

Leest ziet op sociale media regelmatig berichten voorbijkomen over Leidenaars die op straat zijn lastiggevallen. ’Het is een terugkerend thema in enkele Facebookgroepen voor expats’, weet hij.

In Amsterdam is enkele jaren geleden een verbod op straatintimidatie ingesteld en ook in Rotterdam wordt het probleem aangepakt ’met zowel repressie als preventie’, en een campagne. In totaal hebben negen steden nu deze vorm van intimidatie op straat strafbaar gesteld en als het aan Leest ligt, wordt Leiden de tiende.

En er moet niet alleen een boete op staan, maar het onderwerp moet ook door de gemeente worden aangekaart via een campagne. Daardoor stijgt de nu nog lage meldingsbereidheid. Een juridisch gegeven staat de aanpak van deze maatschappelijke kwestie in de weg. Eind vorig jaar werd een man door de Rotterdamse rechtbank vrijgesproken omdat zijn gesis naar vrouwen valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.