Premium

Vlietland College in Leiden schrapt Romereis leerlingen vanwege Coronavirus

Vlietland College in Leiden schrapt Romereis leerlingen vanwege Coronavirus
Impressie van het coronavirus van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.
© Foto AFP
Leiden

Het Vlietland College in Leiden schrapt de Romereis voor zijn havo- en vwo-leerlingen vanwege de dreiging van SARS-CoV-2, oftewel het coronavirus.

De ouders van de 19 leerlingen die aanstaande maandag mee zouden gaan op de vijfdaagse reis, kregen donderdag een brief van directeur Mathieu Arnouts met de mededeling, die niet geheel onverwacht kwam. ,,Het is vervelend voor de leerlingen, maar op een gegeven moment moet je een beslissing nemen’’, reageert Arnouts.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte deze week het reisadvies naar Rome aan. Het is geen negatief reisadvies. ’Maar telefonische navraag bevestigt dat er een verhoogd veiligheidsrisico is met betrekking tot de gezondheid’, staat te lezen in de brief. Arnouts: ,,Belangrijker was dat het ministerie van Onderwijs in Italië opdracht heeft gegeven educatieve reizen op te schorten in verband met veiligheidsredenen.’’

Eerder al lieten andere middelbare scholen in het land weten hun Romereizen voor leerlingen af te gelasten. Het Vlietland College heeft ook reizen naar Londen, Lissabon, Berlijn en Parijs op de agenda staan. Die gaan vooralsnog door.

Omdat er geen negatief reisadvies is, is het nog onduidelijk of de gemaakte kosten van het Vlietland College kunnen worden verhaald op de verzekering. Een deel van de gemaakte kosten, zoals de vooruitbetaalde belastingen, kunnen worden teruggevorderd. Contact met de reisorganisatie en de verzekering moet daar uitsluitsel over geven.

Tegelijkertijd onderzoekt de school de mogelijkheid om de reis op een ander moment door te laten gaan, al kan de schoolleiding daar nog geen toezegging over doen, zo lang de benodigde (financiële) informatie niet voor handen is. Aan de gedupeerde kinderen wordt voorts komende week een alternatief programma aangeboden.

Het coronavirus ontstond in China en grijpt langzaam maar zeker om zich heen. Diverse sportwedstrijden in Azië zijn al afgelast. In Italië, waar al bijna tweehonderd besmettingen zijn vastgesteld, gingen afgelopen weekend vier voetbalwedstrijden in de Serie A niet door. Lombardije is het zwaarste getroffen, maar in de regio Lazio waartoe Rome behoort, worden ook voorzorgsmaatregelen getroffen.

Het Stedelijk Gymnasium organiseert zijn Romereizen voor scholieren uit het vijfde leerjaar altijd in oktober. Van 14 tot en met 20 maart heeft er ook een uitwisseling van vijfdeklassers met scholieren in Voghera, nabij Milaan, plaats. Of die reis doorgang vindt, is nog niet bekend. Het lijkt echter onwaarschijnlijk. Musea, theaters en cafés in Milaan zijn vanaf woensdag verordonneerd voorlopig dicht te blijven, nadat er in de stad een besmetting was vastgesteld.

Komende week staat een uitwisseling met Brusselse scholieren gepland. ,,We wachten af hoe het zich ontwikkelt’’, zegt rector Bart Vieveen.

Het Bonaventuracollege en het Visser ’t Hooft Lyceum hebben Europese reizen gepland voor maart. Pas na de voorjaarsvakantie wordt hierover een beslissing genomen. Dat geldt ook voor de trips van leerlingen uit 3 havo/vwo van het Leonardo College. Zij gaan over een paar maanden naar het Franse Lille en Ieper in België.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.