Premium

Tweeënhalf jaar cel geëist tegen Katwijker voor misbruik kleindochter: ’Ik zal het mezelf nooit vergeven’

Tweeënhalf jaar cel geëist tegen Katwijker voor misbruik kleindochter: ’Ik zal het mezelf nooit vergeven’
Katwijk

Tegen een 65-jarige Katwijker is donderdag bij de Haagse rechtbank tweeënhalf jaar celstraf geëist wegens ontucht met zijn Leiderdorpse kleindochtertje. Van de geëiste straf is een half jaar voorwaardelijk.

Het seksuele misbruik begon rond 2015, tijdens logeerpartijtjes van de toen tienjarige kleindochter bij haar opa. Het zou hebben geduurd tot aan begin vorig jaar. De Katwijker bekent dat hij het kind betastte en in bad andere seksuele handelingen met haar pleegde.

Het meisje liep jarenlang rond met dit geheim, tot ze het aan haar jongere broertje vertelde. Dat broertje ging zich vervolgens opvallend gedragen op school en zo kwam het verhaal naar buiten. De vader van het slachtoffer belde zijn schoonvader op, om hem op niet mis te verstane wijze duidelijk te maken dat hij zelf naar de politie moest gaan. „Anders sleep ik je daar aan je nekharen naartoe.”

De verdachte kon tegenover de rechters niet goed aangeven waarom hij tot zijn gedrag was gekomen. „Ik heb mijn kleindochter en haar naasten veel verdriet aangedaan, ik zal het mezelf nooit vergeven”, zei hij in zijn laatste woord.

Zijn advocate pleitte voor een veel kortere celstraf, gelijk aan het voorarrest dat haar cliënt al heeft uitgezeten. Zij vind het onterecht dat zonder meer wordt aangenomen dat haar cliënt volledig toerekeningsvatbaar is, terwijl daar geen onderzoek naar is gedaan.

Onderdeel van het voorwaardelijke deel van de geëiste celstraf is een behandeling voor zedendelinquenten, en een contactverbod met zijn kleindochter en andere minderjarigen. Sowieso is alle contact tussen de verdachte en zijn (klein-)kinderen verbroken, alleen zijn vrouw is bij hem gebleven. De verdachte: ,,Ik hoop dat de mensen mij later weer toelaten in hun leven.”

De rechter doet op 12 maart uitspraak.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.