Premium

Leidse aannemer hoort zes maanden celstraf eisen voor faillissements- en belastingfraude

Leidse aannemer hoort zes maanden celstraf eisen voor faillissements- en belastingfraude
Amsterdam

,,Waar was het Openbaar Ministerie (OM) toen de bestuurders van de ING een paar jaar geleden fraudeerden?”

In een bevlogen pleidooi probeerde de raadsman van Leidenaar Rogier van der K. (45) woensdag voor het hof Amsterdam de stelling van de advocaat-generaal onderuit te halen dat de samenleving geschokt is door de belasting- en faillissementsfraude die zijn cliënt in 2013 pleegde. ,,U pakt onterecht de kleine man aan terwijl de groten zich vrijkopen”, aldus de advocaat.

Belastingfraude

Rogier van de K. werd in 2018 door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 6 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De Leidenaar had zich in 2013 schuldig gemaakt aan belastingfraude door voor zijn aannemersbedrijf opzettelijk een onjuiste aangifte omzetbelasting in te dienen. In de aangifte gebruikte hij omzetbelastingfacturen van bedrijven die niet meer actief waren. Daarmee gaf hij een onjuist bedrag op aan voorbelasting en ontving hij onterecht bijna 36 duizend euro.

Naast de belastingfraude is Van der K. ook veroordeeld voor faillissementsfraude. Hij onttrok in 2014, toen het faillissement van het aannemersbedrijf op handen was, 137.858,65 euro aan de boedel, waardoor schuldeisers het nakijken hadden.

Lakens

Rogier van der K. runde op papier met zijn vader het aannemersbedrijf. Volgens de verdachte deelde zijn vader de lakens uit. Een ras-Amsterdammer met een grote mond, die geen tegenspraak duldde. In 2008 trekt vader zich terug uit het bedrijf omdat hij ernstig ziek wordt. Rogier staat er plots alleen voor. Al snel gaat het bergafwaarts met het aannemersbedrijf en stapelen de schulden zich op. In 2013 wordt nog tevergeefs geprobeerd met allerlei trucjes de gaten te dichten. De Fiod grijpt uiteindelijk in en vader en zoon worden in 2015 gedagvaard. Het onderzoek zal nog drie jaar duren voordat de strafzaak in 2018 op zitting bij de rechtbank Amsterdam verschijnt. Vader zal het niet meer meemaken, hij overleed een paar maanden daarvoor.

Privéomstandigheden

De advocaat-generaal wil dat de Van der K. de cel in gaat en wel 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De advocaat van Van der K. vroeg het hof rekening te houden met het tijdsverloop en de privéomstandigheden van de Leidenaar. ,,De feiten zijn van lang geleden. Als meneer nu nog de cel in moet dan is hij alles kwijt, zijn baan en zijn huurwoning”, aldus de advocaat die het hof een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf voorstelde.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.