Premium

Ook met verpleeghuis aan Schoolbaan blijft er ruimte voor markt Roelofarendsveen

Ook met verpleeghuis aan Schoolbaan blijft er ruimte voor markt Roelofarendsveen
Op de Schoolbaan, midden op de foto, is een verpleeghuis gedacht aan de kant van de plantsoenrijke Europaweg. Voor vrachtwagens is er dan geen ruimte meer, voor de weekmarkt wel.
© foto Cyclomedia
Roelofarendsveen

Ook wanneer er een verpleeghuis voor mensen met ernstige geheugenproblemen komt op de Schoolbaan in Roelofarendsveen, blijft daar voldoende ruimte voor de weekmarkt. Dat melden burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem in hun besluit om aan de kant van de Europaweg grond te verkopen voor de bouw.

Wel moet, melden ze, het resterende deel van de ’baan’ opnieuw worden ingericht. Dan kan daar ’efficiënt worden geparkeerd’ en kan ook de weekmarkt er blijven. Alleen vrachtwagens kunnen er niet langer staan. De kosten van de herinrichting kunnen volgens B en W worden gedekt uit de opbrengst van de grondverkoop. Die bedraagt 264.570 euro.

Toen de Schoolbaan in 2018 in beeld kwam als locatie voor het verpleeghuis, filosofeerde wethouder Floris Schoonderwoerd dat er ’logischer plekken’ zijn voor de kraampjes. „Bij een winkelcentrum ofzo.” Nu meldt hij dat het ’op zich niet ondenkbaar is dat de markt - net als in de rest van de wereld - ooit naar het centrum zal verkassen’. „Maar voor nu zijn daarin geen initiatieven. Er is ook geen andere locatie in onderzoek.”

Zorgorganisatie Dagelijks Leven wil het verpleeghuis met twintig bedden, twee huiskamers en een dagopvang gaan exploiteren, net zoals ze dat Leimuiden wil gaan doen aan de Tuinderij/Raadhuislaan. Doelgroep vormen mensen die door hun geheugenverlies niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar dat vaak wel moeten door een tekort aan verpleeghuisbedden in Nederland. Als er al ergens plek is, kan het heel goed een stuk verderop zijn.

Bodemonderzoek leert dat het asfalt aan de Schoolbaan niet teerhoudend is. Wel is de fundering ’licht verontreinigd’. Om de bouw mogelijk te maken, moet dat allemaal worden afgevoerd, wat voor rekening van ontwikkelaar Amvest komt. Mocht er een extra verontreiniging aan het licht komen na het leveren van de grond, dan kan de koopovereenkomst worden ontbonden.

Kritische geluiden

Dat kan ook wanneer er op 1 december nog geen omgevingsvergunning is. Om die vergunning te regelen, moet eerst een bestemmingsplanprocedure worden doorlopen. De plek heeft namelijk nog geen woonbestemming. Afhankelijk van de vraag of er zienswijzen worden ingebracht tegen zo’n wijziging, kan het aangepaste bestemmingsplan net voor of net na de zomer worden vastgesteld. Als alles meezit, kan volgens B en W nog dit jaar worden gestart met het bouwrijp maken van de grond.

Garanties kunnen ze echter niet geven. Zo halen ze aan dat tijdens een informatieavond in partycentrum De Buren in 2018 ’kritische geluiden klonken vanuit de omgeving van de Schoolbaan’. Tegelijk merkten ze dat er ’een groot maatschappelijk draagvlak is voor een dergelijke woon-zorginstelling in Roelofarendsveen.’

De instelling in kwestie zit graag in de buurt van voorzieningen als winkels en wil ook betaalbaar zijn voor mensen met een AOW-uitkering. Voor een studio met pantry en badkamer wordt een huur van 800 euro all-in gerekend. Om er te kunnen wonen, hebben mensen een indicatie nodig voor zorgzwaarte VV5 of VV7, waarbij de v’s voor verpleging en verzorging staan. De gelden die daarbij horen, worden ingezet voor het verlenen van de zorg.

Het pand waarin vorig jaar nog het Bonaventuracollege zat en dat nu anti-kraak wordt bewoond, wordt buiten de plannen gehouden. Het college kan zich namelijk voorstellen dat het bruikbaar is als ’schuifruimte’ bij de plannen die nu voor het Sportpad worden gemaakt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.