Nieuwe ’vriendelijke’ boerenactie in Leiden op 21 maart

1 / 2
Gertjan van Geen
Leiden

Om de nijpende situatie van de boeren in Nederland onder de aandacht te brengen, gaan de agrariërs op 21 maart nieuwe publieksvriendelijke acties voeren in zes grote steden, waaronder Leiden.

Op de eerste dag van de lente wil Agractie Nederland aantonen dat boeren veel te weinig geld ontvangen voor de producten die ze aan supermarkten leveren. ’Zij worden uitgeknepen door supermarkten die stunten met mooie producten uit de agrarische sector’, zo staat te lezen in een persbericht.

Agractie beticht de supermarkten ervan liever goedkoop voedsel met een veel grotere milieubelasting uit het buitenland te halen, dan de Nederlandse boer een eerlijke prijs voor duurzaam geproduceerd voedsel te betalen. Omdat de Nederlandse boeren aan veel strengere regels moeten voldoen, is het geen eerlijk speelveld, zo redeneert Agractie.

De boeren gaan met hun trekkers naar zo’n veertig locaties om onbewerkte agrarische producten aanbieden voor de naar hun mening symbolische prijs die de boer er voor krijgt. Het zullen voornamelijk streekproducten zijn. Daarnaast worden er verschillende demonstraties geven. Zo is er melkproeverij, worden aardappels gepoft en opgediend en wordt uitleg gegeven over hoe een etiket gelezen dient te worden.

Met een stickeractie in de supermarkten wordt de consument reeds gewezen op producten waarvoor geen eerlijke prijs wordt verkregen of uit het buitenland zijn geïmporteerd. Die zijn rood gekleurd. De groene stickers geven aan dat het om boervriendelijke producten gaat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.