Weer nieuw plan voor centrumplein Leiderdorp

In 2012 werd het gemeentehuis aan de Statendaalder gesloopt. Er is nog niets voor in de plaats gekomen.

In 2012 werd het gemeentehuis aan de Statendaalder gesloopt. Er is nog niets voor in de plaats gekomen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

Architectenbureau Urban Synergy uit Rotterdam presenteert dinsdagavond plannen voor de plek aan de Statendaalder in Leiderdorp waar vroeger het gemeentehuis stond. Ook de opknapbeurt van het plein voor de Winkelhof wordt die avond besproken.

Nadat eigenaar Wereldhave de plannen voor een forse uitbreiding van het Leiderdorpse winkelcentrum had geschrapt, werd op de plek waar tot 2012 het gemeentehuis stond, grond gestort en gras gezaaid. Dat was in 2014.

De gemeente vindt dat er zo langzamerhand iets moet gebeuren op die groene bult, die eigendom is van Wereldhave, en heeft uitgangspunten opgesteld voor wat er mag worden gebouwd. Maar voordat de gemeenteraad daar een besluit over neemt, mogen Leiderdorpers er ook hun licht over laten schijnen. Dinsdagavond worden die uitgangspunten gepresenteerd in het gemeentehuis.

Ook de opknapbeurt van het Statendaalderplein - in gemeentelijke plannen vaak ’centrumplein’ genoemd - staat op de agenda van die bijeenkomst. Voor dat plein werd al in 2002 een herinrichtingsplan gemaakt, en in 2007 nog eens. Het moest een ’groen en levendig centrumplein’ worden. Dat kwam er nooit van, omdat steeds onduidelijk was wat er met de Winkelhof ging gebeuren.

Burgemeester en wethouders van Leiderdorp hopen nog voor de zomer met de gemeenteraad te kunnen debatteren over de toekomst van het dorpscentrum. In het najaar wordt er een besluit over genomen. De informatieavond in het gemeentehuis aan de Willem Alexanderlaan begint dinsdag 3 maart om 20.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.