Premium

Column 60 seconden: Bezorgd

Column 60 seconden: Bezorgd

Het duurde even, maar maaltijdbezorgers hebben nu ook bij mij in de straat hun intrede gedaan. Busjes, brommers en fietsers rijden af en aan. Aan hun vaste bezorgadressen is te zien dat de bewoners van de nieuwbouwhuizen in veel gevallen uit de stad komen.

Makkelijk wordt het de bezorgers niet gemaakt. Met hun pizza’s, sushi of pakketten vol verse ingrediënten schuifelen zij door baggervlakten die nog tuinen moeten worden over een rijtje pallets naar de voordeur. Als zij die al kunnen vinden, want door sloop en nieuwbouw is door de jaren heen een volstrekt onnavolgbare hussel van straatnamen en -nummers ontstaan. Best knap, in een dorp dat grotendeels bestaat uit drie straten.

Ten einde raad staat de ene na de andere bezorgtiener naar Google Maps te staren met de afkoelende spullen in hun tas, meestal zonder op het idee te komen een voorbijganger de weg vragen.

Thuisbezorging kennen wij in het dorp overigens al veel langer dan in de stad. De dapper doorrijdende melkboer, die ieder jaar korter doet over zijn vaste ritje, heeft geen internetbestellingen nodig om te weten wat de bewoners willen.

Zelfs een handgeschreven briefje op een kratje lege flessen langs de weg is feitelijk overbodig. De bestellijstjes zitten in zijn hoofd, en bij vaste klanten bepaalt hij gerust zelf dat het de hoogste tijd wordt voor een nieuw pak yoghurt of gebrande nootjes. Is hij even niet aanwezig in de wagen, dan kun je er de klok op gelijkzetten dat hij met een fles citroenlikeur naar de buren verderop is gelopen.

Ideaal zou je denken, voor dorpsbewoners die het gemak van de stad missen, maar bij de melkboer heb ik de nieuwe buren nog nooit gezien.

ldn_60_secomnden_hielke_27_feb.pdf

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.