Veel aandacht voor slachtoffers bij rechtszaak tramaanslag

Utrecht

De nabestaanden en slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht krijgen tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak volgende week volop de ruimte om hun verhaal te doen. De rechtbank in Utrecht geeft ze meer dan een dag de tijd om gebruik te maken van hun spreekrecht.

De rechtszaak tegen Gökmen T., die op 18 maart vorig jaar het vuur zou hebben geopend in en rond een tram op het 24 Oktoberplein, neemt vier dagen in beslag. Maandag behandelt de rechtbank de feiten en wordt een reconstructie getoond. Nadat de persoonlijke omstandigheden van T. zijn besproken, kunnen de eerste slachtoffers hun zegje doen.

Dinsdag is volledig uitgetrokken voor hun spreekrecht en de zogeheten vordering van de benadeelde partijen, wat meestal betekent dat hun advocaat vraagt om schadeloosstelling voor fysieke en psychische schade. Dat krijgt donderdag nog een vervolg, waarna de officier van justitie met haar strafeis komt.

Vrijdag

Vrijdag is ingeruimd voor het pleidooi van de advocaat van T. en de zogeheten repliek en dupliek, waarbij de officier en de advocaat nog een keer op elkaar mogen reageren. T. heeft verplicht een advocaat toegewezen gekregen, hoewel hij eigenlijk zichzelf wilde verdedigen.

Het laatste woord is aan T. Die moet tijdens de zittingsdagen verschijnen en wordt desnoods gedwongen aanwezig te zijn.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.