Premium

Rechtbank hoort getuigen in zaak Leidse verpleegkundige

Rechtbank hoort getuigen in zaak Leidse verpleegkundige
Leiden

De Haagse rechtbank is bezig met het horen van getuigen in de strafzaak van de Leidse verpleegkundige Bas van G. Pas daarna volgt er een inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Dat laat een woordvoerder van het openbaar ministerie weten. De Leidenaar wordt volgens hem verdacht van ’ontucht met een patiënt over wie hij een machtspositie had.’

De GGZ-verpleegkundige (uit 1986) had medio 2017 een kortdurende relatie met een patiënte (uit 1997) die vanwege depressieve klachten was opgenomen in een kliniek. Waarschuwingen van collega’s om niet te dicht bij haar in de buurt te komen, sloeg hij in de wind, zo bleek uit de onlangs gedane uitspraak van het regionaal tuchtcollege. De tuchtrechter oordeelde dat hij niet meer in de zorg mag werken. Zijn naam werd geschrapt uit het ’Big-register’ en dat werd deze week in een advertentie in de krant publiekelijk gemaakt.

De verpleegkundige moest in november ook al voorkomen tijdens een zogeheten regiezitting van de Haagse rechtbank. Dergelijke niet inhoudelijke behandelingen hebben plaats bij complexe zaken.

In oktober 2017 deed de patiënte al aangifte tegen Bas van G. Dat het zo lang duurt voordat de rechtbank zijn zaak behandelt, verklaart de woordvoerder doordat er ’onderzoek moest worden gedaan en een zittingsdatum moet worden gezocht’.

Lees ook:Leidse verpleegkundige mag na relatie met patiënt beroep niet meer uitoefenen

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.