Premium

Hillegommer bekent aansteken brand waarbij Chinese student omkwam

Hillegommer bekent aansteken brand waarbij Chinese student omkwam
De brand aan de Stationsweg. Zhang woonde op de eerste verdieping.
© Archieffoto Flashlight Fotografie
Hillegom

De brand aan de Hillegomse Stationsweg die op 17 januari 2019 het leven kostte aan de Chinese sterrenkundestudent Maolin Zhang is aangestoken. De 22-jarige Sean M., die sinds 10 april vastzit op verdenking van betrokkenheid, heeft bekend. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van de Volkskrant.

Hillegommer bekent aansteken brand waarbij Chinese student omkwam
Maolin Zhang.

M. was een van de bewoners van het tot appartementen en kamers verbouwde dubbele woonhuis dat in de fatale nacht bijna tot de grond toe afbrandde. Hij kwam bij de politie op de radar omdat de Hillegommer al twee keer eerder als verdachte in beeld kwam bij een brand in zijn woonplaats: aan de Vinkenlaan en aan de Oude Weerlaan. In het eerste geval in zijn toenmalige woning. Aan de Oude Weerlaan ging het om een schuur van zijn inmiddels overleden vader.

De ex-vriendin, de broer en de zus van Sean M. legden belastende verklaringen over hem af. Ook registreerde een camera dat hij op de ochtend van de brand acht minuten later dan gebruikelijk over de Stationsweg richting zijn werk - een sloopbedrijf in Rijsenhout - fietste. En de man begon curieus genoeg twee dagen vóór de brand een online crowdfunding met de boodschap ’Ik ben alles bij een brand kwijtgeraakt’. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Hillegommer zwakbegaafd is.

Sean M., die in Zwolle in de gevangenis in voorarrest zit, bleef lang volhouden dat hij niets met de brand te maken had. Waarom hij nu wel heeft besloten de brandstichting op te biechten, is niet bekend. Zijn advocaat wil geen commentaar geven. Ook het stichten van de twee andere branden waarvan hij eerder verdacht werd, zou hij hebben toegegeven.

Lees ook: Hillegommer aangehouden vanwege dodelijke brand Stationsweg

Bij de rechtbank in De Haag staat volgende week een zogeheten pro forma-zitting tegen M. op de rol. In een pro forma-zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld en wordt ook geen straf geëist, maar wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken in het onderzoek. Ook is zo’n zitting een gelegenheid voor de verdediging om opheffing van het voorarrest te vragen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft voor zover nu bekend de bekentenis van M. geen gevolgen voor deze zitting. Bij een vorige pro forma-zitting, in december, werd de verwachting uitgesproken dat de finale rechtszaak pas komende zomer zou kunnen worden gehouden, vanwege een aantal nog lopende onderzoeken. Het valt te verwachten dat vanwege de bekentenis de strafzaak eerder kan worden gehouden.

De brand woedde in de vroege morgen van 17 januari in het appartementengebouw pal tegenover het Hillegomse station. Alle bewoners konden halsoverkop - sommigen over de daken en slechts in ondergoed gekleed - aan de vlammenzee ontsnappen. Op Zhang na. De astronoom, die aan de Leidse universiteit hoopte te promoveren, vond in zijn kamer de dood. Hij werd 27 jaar.

Lees ook: Hillegom herdenkt Zhang: ’Rust in vrede lieve buurman’

Dit weekend werd bekend dat er een asteroïde naar Maolin Zhang is genoemd: ’7154 Maolin’. Op 21 februari zou op de Leidse universiteit en op de Tsinghua Universiteit in Peking, waar hij eerder afstudeerde, uitgebreid stil worden gestaan bij Zhangs dood. Op beide plekken zou een plaquette worden onthuld. Vanwege het coronavirus is deze plechtigheid afgelast.

Hillegommer bekent aansteken brand waarbij Chinese student omkwam
De herdenkingsbijeenkomst in Hillegom, op het pleintje bij het station. Op de achtergrond het afgebrande huis.
© Frans Roomer

In de week na de brand is Zhang in zowel Leiden als Hillegom met bijeenkomsten herdacht. Collega-studenten hielden een online inzamelactie voor de ouders van Maoilin Zhang die in een bergdorpje in China wonen. Zhang - die enig kind was - had het op zich genomen om later voor zijn ouders te zorgen. Om de vader en moeder van de overleden student te hulp te schieten, wilden de initiatiefnemers 45.000 euro proberen op te halen. Dit zou genoeg zijn om de ouders tien jaar lang te ondersteunen. De crowdfunding leverde in korte tijd 75.000 euro op.

Lees ook: Slachtoffer brand Hillegom is Leidse student uit China

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.