Premium

Jassen, maar niet per se om aan te trekken

1/2
Leiden

Kleurrijk werk van Marijke van Welzen is tot 20 april te zien in het Leidse Wevershuis.

Onder het label ART2WEAR maakt Marijke van Welzen kunstzinnige kleding en accessoires waaronder vooral jassen. Prachtige textielkunst om te zien, maar niet per se bedoeld om aan te trekken.

Textiel is haar passie. „Het leent zich voor oneindig veel mogelijkheden tot expressie. Bij mijn textiele werk ga ik heel intuïtief te werk. Uitgangspunten kunnen zijn: sprookjes en verhalen, een thema, een land. Soms is een bepaald lapje of een kleur de aanleiding.”

Als ze eenmaal bezig is, dan groeit het werk onder haar handen. „Het werkt als een puzzel, soms kun je de juiste stukjes niet vinden, dan weer gaat het vanzelf. Met behulp van vele kleine lapjes en de gekleurde naaimachinedraad ’teken’ ik als het ware de voorstelling. Applicaties, sjablonen, stempels, kraaltjes, band, kant en dergelijke, maken het geheel af.”

Ze won met haar jassen al diverse prijzen. „Ik werk ook in opdracht. De kleding wordt voor iedere klant geheel op maat gemaakt. Alle kledingstukken zijn uniek. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de door mij gebruikte technieken, geef ik workshops.”

De basistechnieken heeft ze spelenderwijs van haar moeder geleerd. Als tiener maakte zij haar eigen kleding van oude gordijnen en tafellakens die haar oma geborduurd had.

Van Welzen is nu twintig jaar bezig, in het Wevershuis is een overzicht van dertig werken ’door de jaren heen’ te zien. „Ik ben heel klein begonnen, maar mijn jassen zijn steeds groter geworden. Je kunt zien dat ik de techniek in de loop der jaren steeds beter ga beheersen. Oefening baart kunst.”

Het Wevershuis is te vinden aan de Middelstegracht 143. wevershuis.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.