Leiden, stad van 20 miljard

Leiden, stad van 20 miljard
Vooral appartemenenten in de buitenwijken van Leiden zijn het afgelopen jaar voor de onroerendezaakbelasting veel meer waard geworden.
© Foto Cyclomedia
Leiden

Het is met afstand de minst populaire vorm van rijkdom. Maar leuk of niet, iedere Leidse huizenbezitter krijgt de komende dagen van de gemeente bericht dat hij of zij weer een stuk rijker is geworden. Bij de taxaties voor de onroerendezaakbelasting stegen de huizenprijzen in Leiden in een jaar tijd met gemiddeld 11,8 procent.

In de wijken waar de prijzen in de afgelopen jaren wat minder hard stegen - de Merenwijk, de Stevenshof en Zuid-West - ging de waarde van het onroerend goed de afgelopen twaalf maanden het hardst omhoog. Daar lag de taxatiewaarde gemiddeld tot 14 procent hoger dan vorig jaar. En eigenaren van appartementen zagen de waarde van hun woning nog harder stijgen.

De waardestijging met dubbele cijfers wil overigens niet zeggen dat de gemiddelde aanslag voor de onroerendezaakbelasting ook zo snel omhoog gaat. Die blijft beperkt tot gemiddeld 4,2 procent, oftewel 15 euro.

Door de recente waardestijging is het totaal aan onroerend goed in de stad nu meer dan 20 miljard euro waard. De Leidse woningen zijn samen goed voor 17,4 miljard, de andere bouwwerken zijn samen op 3,2 miljard euro getaxeerd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.