Roelofarendsveen verliest opnieuw een onbewoond eiland: koper wil huis bouwen op Fransche Brug nummer 33

Links voor het nu nog onbewoonde eiland tussen het wijkje Fransche Brug en Braassemdreef (midden) in.

Links voor het nu nog onbewoonde eiland tussen het wijkje Fransche Brug en Braassemdreef (midden) in.© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

Het eilandje dat tussen Braassemdreef en het wijkje de Fransche Brug in ligt, verliest zijn onbewoonde status.

Een omwonende had dit stukje Roelofarendsveen graag groen gehouden en raadde de gemeente Kaag en Braassem bovendien af om voor één woning de ‘maximale grenzen voor wat betreft geluid’ op te zoeken. Niet alleen de doorgaande Braassemdreef is immers dichtbij, ook A4 en HSL zijn dat.

Maar nadat dat bezwaarschrift van tafel was geveegd, is het eiland op steenworp afstand van nieuwbouwwijk Westend alsnog in de verkoop gegaan. En inmiddels hebben B en W een koper gevonden die er 457.500 euro voor wil betalen - 7.500 boven de vraagprijs. Daar gaan nog wel wat kosten af voor gemeente: naast BTW en overdrachtsbelasting moet ze tevens opdraaien voor de kosten van een rioolpompput. Die is nodig om de de woning te kunnen aansluiten op de riolering. Uiteindelijk denkt de gemeente ruim drie ton aan de transactie over te houden.

Deel van het eiland dat straks bewoond gaat worden, gezien vanaf het wijkje Fransche Brug. In de verte Braassemdreef en Floraweg.

Deel van het eiland dat straks bewoond gaat worden, gezien vanaf het wijkje Fransche Brug. In de verte Braassemdreef en Floraweg.© Foto LD

Het eiland wordt doorsneden door een brug met daarop een fiets- en voetpad dat het Westeinde met de Floraweg verbindt. Aan weerszijden van die brug blijft een strook grond eigendom van de gemeente. Daarin liggen namelijk kabels en leidingen en wordt ook de rioolpompput geplaatst. De koper mag deze grond wel inrichten als siertuin, maar dan zonder erfafscheidingen.

Op het deel van het eiland dat het dichtst bij HSL en A4 ligt - waardoor woningbouw daar werd ontraden - wil de koper een garage bouwen. Een woning zou dan op het andere deel kunnen verrijzen. Adres wordt - hoogstwaarschijnlijk - Fransche Brug 33. Dat lijkt logischer dan het oude adres Floraweg 1. De rest van die weg ligt immers aan de andere kant van de Braassemdreef.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.