Premium

Oud Leiden: Delftse Jaagpad moet van historisch belang blijven

Oud Leiden: Delftse Jaagpad moet van historisch belang blijven
Het Delftse Jaagpad langs het Rijn- Schiekanaal
© foto Taco van der Eb
Leiden

Het Delftse Jaagpad moet ’in zijn historisch belang’ niet worden aangetast door allerlei gemeentelijke plannen voor de Vlietzone.

Daarop wijst de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) in een brief aan de gemeenteraad. ’We dringen erop aan het Jaagpad te respecteren.’

Het Delftse Jaagpad ontspringt aan de voet van de hoge, ronde, oranje Vlietpoorttoren naast de Trekvliet. Vervolgens loopt het pad direct langs het water van het Rijn- Schiekanaal richting de Torenvlietbrug op de grens met Voorschoten. Onderweg passeert het laantje de achterkant van zwembad De Vliet, evenals de voetbalvelden van voorheen GHC en Leidsche Boys, het waterzuiveringscomplex en het wooncontainerdorpje van het Nico van der Horstpark. Daar gaat het Delftse Jaagpad over in het Korte Vlietpad.

Het smalle, historische weggetje dat vooral door fietsers en voetgangers wordt gebruikt, dateert uit 1638. Het werd aangelegd om de verbinding tussen Leiden en Delft, met een trekschuit, in te korten. Een reistijd van een hele dag werd erdoor teruggebracht naar drie uur.

Voor de directe omgeving van dat jaagpad heeft Leiden diverse plannen. Op sportpark De Vliet komt een groot zwembad annex schaatscentrum en even verderop verrijst mogelijk een bedrijventerrein. Vooral dat laatste vreest HVOL. ’Wat dat zou mogelijk een ernstige aantasting kunnen vormen.’ Of Leiden het jaagpad intact laat, wordt later dit jaar bekend als genoemde plannen meer in detail worden ontvouwd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.