CDA Leiden is bezorgd: is rode loper voor buitenlandse bedrijven niet eigenlijk een roze bril?

De roze bril van wethouder Ashley North.

De roze bril van wethouder Ashley North.© Archieffoto Ashley North

Binnert Jan Glastra
Leiden

De Leidse CDA-fractie vraagt zich af of de zogenoemde ’rode-loper-benadering’ die wethouder Paul Dirkse (D66, kennis en financiën) hanteert om buitenlandse bedrijven te verleiden zich hier te vestigen, niet te ver gaat. Naar aanleiding van een artikel in het Leidsch Dagblad van woensdag over een universitair megaproject op het Bio Science Park, vraagt raadslid Roeland Storm of de controle op crimineel geld bij bouwprojecten er niet al te zeer onder lijdt.

Nadat de Chinese projectontwikkelaar Yisheng de aanbesteding voor het miljoenenproject gewonnen had en een presentatie had gegeven aan de gemeenteraad, klom het CDA al in de pen. Yisheng is weliswaar ook gevestigd in Nederland, maar een nog relatief onbekende speler op de nationale bouwmarkt. De partij wil weten of een Bibob-toets is uitgevoerd, waarbij bedrijven worden doorgelicht om zeker te stellen dat ze deugen en niet via bouwprojecten crimineel geld witwassen. Dat is niet gedaan, liet wethouder Dirkse destijds weten.

In het artikel van woensdag zegt Dirkse dat er geen signalen waren en dus ook geen reden voor zo’n toets. Maar, weet Storm, wat de wethouder zegt is helemaal niet waar. Een gemeente heeft geen ’signalen’ nodig om een bedrijf volgens deze procedure te laten doorlichten. Hij vraagt het stadsbestuur wanneer het dan wel zo’n toets uitvoert en hoeveel er in het verleden al zijn gedaan.

Uit het artikel van woensdag blijkt bovendien dat de universiteit destijds zorgen had over de financiële draagkracht van Yisheng, maar gerustgesteld werd door documentatie die het bedrijf aanleverde. Het CDA wil weten waarom Dirkse die documenten destijds niet ook met de gemeenteraad heeft gedeeld, toen duidelijk was dat er behoefte was aan meer achtergrondinformatie. Storm vraagt Dirkse nu alsnog extra informatie over het bedrijf, zoals of bekend is hoe groot de rol van de Chinese overheid is in Yisheng.

Dirkse zegt in het artikel verder dat de gemeente zich dienstverlenend opstelt en een rode-loper-benadering hanteert. De gemeente wil buitenlandse bedrijven graag een beetje pamperen om ze te verleiden hun investeringen in Leiden te doen. ,,Gaat deze methode door het gebruik van de ’roze bril’ niet ten koste van een gedegen belangenafweging’’ vraagt Storm.

Burgemeester en wethouders beantwoorden de vragen naar verwachting binnen zes weken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.