Lot Leids Stadsbouwhuis in handen monumentencommissie

Het front van het Stadsbouwhuis.

Het front van het Stadsbouwhuis.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Wordt het Stadsbouwhuis een monument, waarmee sloop definitief van de baan is? De Leidse Adviescommissie Cultuurhistorie buigt zich woensdagavond 11 maart over de vraag of het complex aan de Langegracht het waard is om te beschermen.

De ambtelijke afdelingen die jarenlang werkten in het Stadsbouwhuis, zijn inmiddels verhuisd naar het stadskantoor achter het station. Aanvankelijk wilde de gemeente het gebouw tussen Langegracht en Huigpark slopen om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex. Tegen het afbraakplan kwam in eerste instantie verzet van de Historische Vereniging Oud Leiden. Die ziet in de architectuur van het Stadsbouwhuis een uniek lokaal toonbeeld van structuralisme.

Vervolgens bleek dat allerlei groeperingen in Leiden plannen hadden voor het gebouw. Het idee voor expositieruimtes en kunstcentrum werd bijvoorbeeld geopperd, en architecten zoals Piet van Veen en bureau Gaaga schetsten op eigen houtje respectievelijk buurtbewoners nieuwe indelingen en functies voor het pand.

Het zeskoppige adviesorgaan, vroeger bekend als de monumentencommissie, overlegt over anderhalve week over de vraag of het Stadsbouwhuis uitgeroepen moet worden tot gemeentelijk monument. Daarmee zouden de gemeentelijke plannen in ieder geval niet door kunnen gaan. Tijdens de openbare zitting komt ook een fors pand aan de Rijnsburgerweg 43 aan de orde, evenals een tiental adressen aan de Hoofdstraat in Leiderdorp.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.