Premium

Noordwijk: blokkade strand tijdens Formule 1 ’niet zinvol’

Noordwijk: blokkade strand tijdens Formule 1 ’niet zinvol’
Tijdens de raadvergadering van Zandvoort protesteerden leden van Extinction Rebellion tegen het strandvervoer van F1-teams.
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
Noordwijk

De gemeente Noordwijk betwijfelt of de publieke oproep om te demonstreren tegen het vervoer van F1-teams over het strand zinvol is. ,,De kans dat de teams namelijk over de weg of door de lucht naar het circuit vervoerd gaan worden is vele malen groter.’’

Tegen het plan om personenvervoer onder voorwaarden toe te staan tijdens de Grand Prix van Zandvoort, in het eerste weekeinde van mei, kwam een storm van protest. Een petitie waarin wordt opgeroepen om geen ontheffing te verlenen blijkt vrijdagmorgen al door meer dan 42 duizend mensen te zijn ondertekend.

Lees ook: Strandblokkade tijdens Formule 1: ’Het wordt een vriendelijke, ludieke en geweldloze actie’

Het verzoekschrift kwam online nog voordat de gemeenteraden van Noordwijk en Zandvoort een oordeel moesten vormen over de aanvraag van de raceteams van Red Bull en Alpha Tauri. Beide ploegen verblijven tijdens de Grand Prix in het Noordwijkse Grand Hotel Huis ter Duin. Omdat de Bollenstreek in het voorjaar tienduizenden toeristen over de vloer krijgt, is de vrees dat het vervoer over de weg stagneert. Zowel Noordwijk en Zandvoort hebben daarom inmiddels besloten dat het verzoek billijk is en zijn akkoord gegaan met ’de kortste en veiligste route’ over het strand.

Tweede petitie

Die beslissing heeft tot een tweede petitie geleid. Het verzoek ’dat er geen strandroute dwars door natuurreservaat Noordvoort wordt gecreëerd en een alternatieve route wordt aangewezen door voor de Formule 1-teams door de gemeenteraden van Noordwijk en Zandvoort’ had vrijdagmorgen meer dan zevenduizend steunbetuigingen. Vooral het feit dat de rit dwars door het gebied gaat dat is ingericht om vogels en zeehonden een rustige verblijfplaats te bieden, steekt de natuurliefhebbers. Reden waarom Koen Zonneveld en Daniël Siepman eerder deze week opriepen tot een strandblokkade. Met een ’vriendelijke, ludieke en geweldloze actie’ willen zij het strandvervoer van 30 april tot en met 3 mei zien te blokkeren.

Volgens de gemeente Noordwijk is dat niet zinvol, omdat het vervoer over het strand lang niet zeker is. ,,De ontheffing wordt gebruikt als terugvaloptie. Als er niets anders mogelijk is, dan pas komt er vervoer over het strand en onder strikte voorwaarden’’, aldus een reactie van de gemeente. Noordwijk volgt daarmee de lijn van Zandvoort, want tijdens de gemeenteraad van Noordwijk is nooit gesproken over een zogeheten ’terugvaloptie’.

Waarschuwingsborden

In de inmiddels aan ’The Spot Event’ verleende ontheffing zijn de strikte voorwaarden nader omschreven. Zo moet het vervoer plaatsvinden met elektrisch voortgedreven wagens van het type Audi E-tron 4x4, of Porsche Cayenne 4x4 E-hybride. Ook is bepaald dat de zitplekken in de wagens - twee colonnes van maximaal tien voertuigen - volledig moeten worden benut. Op het strand mag niet harder dan 30 kilometer per uur worden gereden en bij Noordvoort niet harder ’dan minimaal nodig is om vastrijden in het zand te voorkomen’. Ook gelden er specifieke tijden en moet de aanvrager ervoor zorgen dat bij de strandopgangen waarschuwingsborden komen te staan.

Met het strandvervoer wordt in de ogen van Noordwijk niet afgeweken van ander strandgebruik. Zo wordt gewezen op ontheffingen voor twee mountainbikeraces in 2019 waaraan zo’n duizend fietsers deelnamen. Zij werden door verschillende motorvoertuigen begeleid. Daarnaast werd er in 2019 toestemming verleend aan de Runners World Zandvoort (hardlopen), de Strandzesdaagse (wandelen), Hoek tot Helder (kitesurfen) en de 11-Strandentocht (wandelen). Bovendien mogen zowel Rijkswaterstaat als een schelpenvisser zich met twee voertuigen in Noordvoort begeven. ,,Hou je rekening met al die verkeersbewegingen dan is deze ontheffing meer dan redelijk’’, aldus de gemeente over het vervoer van de F1-teams.

Precedent

Zonneveld snapt daar niets van. ,,Dat is nou precies mijn punt. Je zorgt hiermee voor een precedent. Eerst is met heel veel bombarie strandreservaat Noordvoort geopend en nu stelt het opeens niet veel meer voor.’’ Onder de naam ’Blokkeer Strandverkeer’ heeft hij een Facebookpagina geopend om het vervoer over strand - niet alleen de Formule 1 - tegen te gaan. ,,De pagina is sinds gisteren online en de belangstelling loopt met het uur op. Honderd mensen hebben al aangegeven mee te willen doen aan de blokkade en vierhonderd mensen zijn daarin geïnteresseerd.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.