Premium

Afval in Leidse binnenstad ophalen met de bakfiets, in plaats van de vuilniswagen

Afval in Leidse binnenstad ophalen met de bakfiets, in plaats van de vuilniswagen
Elektrische bakfiets haalt afval op bij ondernemers in de binnenstad.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het bedrijf InzamelHelden springt vanaf zondag dagelijks op de bakfiets om afval op te halen bij Leidse ondernemers. De bedoeling is dat die ondernemers daardoor hun afval beter gaan scheiden. Op termijn moeten afvalcontainers en grote vuilniswagens daarmee uit het straatbeeld verdwijnen, vertelt Roland Koster van Stichting Duurzame Horeca Leiden, een van de initiatiefnemers.

,,Het gaat in eerste instantie om papier en karton, plastic, restafval en groente, fruit en etensresten. Glas doen we voorlopig nog niet, want dat is te zwaar. En plastic zamelen we weliswaar gescheiden in, maar dat komt daarna wel gewoon weer bij het restafval terecht. We willen de ondernemers eraan laten wennen, omdat het in de toekomst wel echt gescheiden gaat worden. Bewustwording dus. En het is bovendien goedkoper om plastic apart aan te bieden, dus je doet het als ondernemer niet voor niets.”

Voordelen

De voordelen voor ondernemers: afval wordt dagelijks opgehaald en je betaalt niet meer steeds per hele afvalcontainer, maar per zak. Je krijgt de keuze tussen 15, 30 en 60 literzakken, met bijpassende tarieven. ,,Tot nu toe betaalde je als ondernemer per lediging steeds voor een hele container, ook als die maar half vol was. Dat wordt dus goedkoper. En scheiden wordt op die manier ook aantrekkelijker. Als je niet een hele container hoeft aan te schaffen voor je gft-afval, maar voor een zak kunt kiezen, scheelt dat niet alleen geld, maar ook ruimte.”

Koster hoopt dat de scheiding van afval ondernemers meer inzicht biedt in wat ze allemaal weggooien. ,,Neem een paprika. Waar vroeger koks gewoon netjes rond de steel sneden, wordt nu vaak de hele top afgehakt. Wanneer je ziet wat je produceert aan afval, ga je er wellicht beter mee om.”

Koffiedik

De InzamelHelden beginnen met veertien ondernemers. Deels horeca, maar ook winkels als Leonidas en bijvoorbeeld kapsalon Sjenkels. ,,Het gebied waar we mee beginnen is het stuk Leiden tussen het Rapenburg, de Apothersdijk, de Stille Rijn en de Nieuwe Rijn. Dit omdat het logistiek lastig wordt als de bakfiets de hele stad moet doorkruisen. In de toekomst, als er meerdere bakfietsen bijkomen, wordt het gebied ook automatisch groter. Wellicht gaan we dan ook met afvalscheepjes werken. En zamelen we misschien nog specifieker in. Losse sinaasappelschillen voor ondernemers die zelf wasmiddel maken, of koffiedik voor verbouwers van oesterzwammen: als er vraag naar is, kunnen de InzamelHelden veel kanten op.”

De bakfietsen rijden met het afval naar Industrieterrein De Waard. Bij bedrijf Van Diemen is een depot ingericht, vanwaar de grondstoffen naar een verwerker gaan. Het gfe-afval wordt vergist.

Koster is inmiddels op zoek naar de volgende lichting ondernemers die mee willen doen. Wat de gemeente betreft past het project prima in het duurzaamheidsbeleid. Wethouder Yvonne van Delft, Circulaire Economie: ,,Met dit geweldige initiatief gaan we meer hernieuwbare grondstoffen inzamelen op een duurzame manier. We beginnen met een kleine groep ondernemers in de binnenstad en breiden dat steeds verder uit. Zo kunnen op termijn de bedrijfscontainers uit het straatbeeld verdwijnen. Ook maken we met deze elektrische bakfiets een volgende stap met duurzamer vervoer in de binnenstad.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.