Geen kinderen uit Tsjernobyl naar Alphen, coronavirus gooit roet in het eten

Geen kinderen uit Tsjernobyl naar Alphen, coronavirus gooit roet in het eten
Alphen aan den Rijn

Er komen in maart geen kinderen uit Tsjernobyl naar Alphen aan den Rijn. Vanwege het coronavirus heeft de Wit-Russische overheid een reisverbod voor groepen opgelegd.

Om het jaar nodigt de stichting Tsjernobyl Kinderen Alphen aan den Rijn kinderen uit om twee maanden bij gastgezinnen in Alphen aan den Rijn te verblijven. De kinderen wonen in een gebied dat in 1986 is getroffen door een kernramp.

Woensdagavond heeft de Wit-Russische overheid een groepsreisverbod naar het buitenland afgekondigd, waardoor de geplande trip op 2 maart komt te vervallen. ’Spijtig uiteraard voor de kinderen, juffen, tolk en de gastfamilies, maar het is helaas niet anders’, zegt de stichting Tsjernobyl Kinderen op haar Facebooksite.

De voorbereidingen voor de komst van de Wit-Russische groep naar Nederland waren al in volle gang. Zo was er al een delegatie uit Alphen in Tsjernobyl om een groep van 23 kinderen, twee juffen en een tolk op te halen.

Het verblijf in Alphen moet de gezondheid van Wit-Russische kinderen bevorderen. Gebruikelijk is dat ze in die periode gewoon naar school gaan en les krijgen van hun eigen leerkracht, in hun eigen taal. Tijdens hun verblijf in Nederland krijgen de kinderen diverse medische controles (gebit, ogen) en zijn er ook tal van culturele en sportieve uitjes.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.