Premium

Herinrichting Hoftuinplein in Rijnsburg toch volgens oorspronkelijk plan

Herinrichting Hoftuinplein in Rijnsburg toch volgens oorspronkelijk plan
De Hoftuin in Rijnsburg.
© Archieffoto Taco van der Eb
Rijnsburg

Voor de noodzakelijke opknapbeurt van het Hoftuinplein in Rijnsburg grijpt wethouder Jacco Knape terug op het oorspronkelijke plan.

Hij gaf ondernemers en vastgoedeigenaren ruim anderhalf jaar de tijd om met een uitgebreider alternatief te komen, maar heeft nu geconcludeerd dat de tijd daar nog niet rijp voor is. Daar heeft Knape de betrokken partijen van op de hoogte gebracht.

De gemeente Katwijk en de ontwerper kwamen twee jaar geleden niet geheel op één lijn met de Rijnsburgse winkeliers in De Hoftuin en twee vaste gebruikers van het plein: de Oranjevereniging en het Paardenmarktcomité. Niettemin werd het voorstel ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, maar die voelde er niets voor om zich daar al over uit te spreken, vanwege het ontbreken van volledig draagvlak.

Lokale ondernemers en vastgoedeigenaren grepen hun kans om in dat gat te springen: zij kondigden aan met een veel uitgebreider plan te willen komen, waarin ook een uitbreiding van de parkeergelegenheid en woningbouw is opgenomen. En toen werd het stil.

,,We hebben de betrokkenen ruim de tijd gegeven om hun ideeën uit te werken’’, verklaart Knape. ,,Het blijkt helaas nog te vroeg te zijn. We kunnen niet langer wachten, want we willen het winkelcentrum toekomstbestendig maken. Om die reden hebben we besloten om verder te gaan met het oorspronkelijke plan.’’

Het gemeentebestuur zou daar vorige week een besluit over nemen, maar dat is doorgeschoven naar de vergadering van komende dinsdag. Dan bespreken burgemeester en wethouders hoeveel ambtelijke capaciteit zij daarvoor vrij kunnen maken. Dat de opknapbeurt van het Hoftuinplein er binnen afzienbare tijd komt, lijdt echter geen twijfel.

De wethouder heeft daar al een voorschot op genomen door de betrokken partijen te laten weten welke kant het opgaat: hij gaat het oorspronkelijke ontwerp afmaken en de gemeenteraad alsnog om het daarvoor benodigde bedrag vragen.

Knape werd enigszins onder druk gezet om in actie te komen door raadsleden Matthijs van Tuijl (PvdA) en Dick Oudwater. Zij lieten eind vorig jaar middels een reeks schriftelijke vragen weten dat ze het ’onbegrijpelijk lang’ vonden duren. ,,Rijnsburg verdient ook een mooi evenementenplein, met een goede ontsluiting’’, benadrukte Van Tuijl toen. ,,Dat is voor het winkelcentrum ook belangrijk.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.