’Stolpersteine’ voor Wassenaarse slachtoffers van de nazi’s

’Stolpersteine’ voor Wassenaarse slachtoffers van de nazi’s
Struikelstenen.
© Archieffoto
Wassenaar

In het trottoir voor huizen in Wassenaar waar Joden, Roma of Sinti hebben gewoond die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord, komen ’Stolpersteine’.

(Lees hier ooggetuigenverhalen van de Tweede Wereldoorlog)

De herdenkingssteen, ook wel struikelsteen genoemd, is een messing plaatje van tien bij tien centimeter met daarop de geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden.

Met de plaatsing van Stolpersteine schaart Wassenaar zich onder de bijna tweehonderd Nederlandse gemeenten die de herdenkingsstenen al hebben. Wanneer en waar er precies stenen komen, zoekt een projectgroep uit. Hierin zitten Kees Neisingh en Margaret de Vos van Steenwijk van de Historische Vereniging Oud Wassenaer, Kees Neisingh, GL-raadslid Aart van Sloten en bestuurslid Niek Kat van de Wassenaarse Oranjevereniging.

De projectgroep hoopt dit jaar de eerste vijf stenen te plaatsen. ,,De families worden nu onderzocht, om zeker te zijn van het goede adres’’, zegt Van Sloten. Uiteindelijk hoopt de projectgroep voor alle Wassenaarse Holocaust-slachtoffers een steen te plaatsen. Of dat lukt, is nog niet zeker. ,,Nabestaanden of de huidige bewoners kunnen bezwaar maken.’’

De gemeente Wassenaar beschikt nu over een namenlijst met 98 Holocaust-slachtoffers die al bekend zijn. De lijst vind je hier.

Wie Wassenaarse Holocaust-slachtoffers kent, kan contact opnemen met Kees Neisingh: info@oudwassenaer.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.