Premium

Einde Noordwijkse Strandrups lijkt alsnog nabij, bestuur stichting ’ten einde raad’

Einde Noordwijkse Strandrups lijkt alsnog nabij, bestuur stichting ’ten einde raad’
De Strandrups.
© Archieffoto
Noordwijk

Het einde van de Strandrups is alsnog nabij, vreest de Noordwijkse stichting die met het speciale voertuig mensen die slecht ter been zijn een strandritje bezorgt.

De vrijwilligers van stichting Outdoor4Disabled kregen in december na jarenlange onzekerheid een ontheffing voor drie jaar van toenmalig burgemeester Jon Hermans. Die is in feite niets waard, concluderen zij nu uit een recente brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de gemeente Noordwijk.

Daarin maakt de overheid duidelijk dat het Noordwijkse strand feitelijk onder de openbare weg valt, en dat daar alleen voertuigen mogen rijden die zijn goedgekeurd door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

De Strandrups is niet door die keuring gekomen en krijgt dus geen kenteken, onder meer omdat het voertuig niet voldoet ’aan de eisen die worden gesteld ten aanzien van de veiligheid van inzittenden’. Ook heeft de bestuurder volgens het ministerie een busrijbewijs nodig, gezien het aantal inzittenden.

’De Strandrups kan op zich worden gebruikt op een terrein dat is afgesloten voor het openbaar verkeer’, staat in de brief aan de gemeente Noordwijk. ’U heeft als wegbeheerder daartoe de mogelijkheid.’

De zaak staat op scherp door het fatale ongeluk met een Stint, een elektrische bolderkar, in 2018 op een spoorwegovergang in Oss. Het bestuur van de stichting achter de Strandrups laat weten ’ten einde raad te zijn’ door de harde lijn die het ministerie in de Noordwijkse kwestie trekt.

,,We onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de honderden mensen die reeds een rit hebben geboekt, alsnog een mooie dag te bezorgen’’, aldus een woordvoerder. ,,Zoals het er nu voorstaat zal er wellicht buiten Noordwijk een alternatieve locatie gevonden moeten worden. Wij betreuren het dat de overheid geen mogelijkheid ziet om dit soort initiatieven te steunen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.