Eerste Leidse Vrouw van het Jaar-verkiezing

Eerste Leidse Vrouw van het Jaar-verkiezing
Het festival van het vrouwenkiesrecht waar het idee voor de vrouwverkiezing ontstond.
© archieffoto Taco van der Eb
Leiden

In Leiden wordt op Internationale Vrouwendag voor het eerst de Topvrouw van het Jaar bekendgemaakt. ,,Ze sprong er echt uit’’, bevestigt medeorganisator en jurylid Hanneke de Winter.

De basis van de verkiezing ligt bij de bijeenkomsten over honderd jaar vrouwkiesrecht die vorig jaar werden gehouden. Daar werd, mede door de drie vrouwelijke wethouders die de stad toen nog had, het plan gelanceerd om een top vijftig te maken van vrouwen in Leiden.

Dat idee werd binnen het Vrouwennetwerk uitgevoerd. Tien categorieën werden opgesteld, tien vrouwen namen zitting in de jury en vervolgens werd een voorselectie gemaakt van vijf vrouwen per categorie. Het leidde uiteindelijk tot de keuze voor de eerste Topvrouw van het Jaar die zondagmiddag 8 maart bekend wordt gemaakt.

Dat gebeurt in het Volkshuis aan de Apothekersdijk waar tussen 13.00 en 18.00 uur uiteenlopende activiteiten worden opgezet rond het thema ’diversiteit en solidariteit.’ ,,Alle vrouwen uit Leiden zijn welkom’’, benadrukt De Winter.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.