Premium

Onbekende man in hoeslaken sticht brand op bungalowpark Noordwijkerhout

Onbekende man in hoeslaken sticht brand op bungalowpark Noordwijkerhout
© Archieffoto
Noordwijkerhout / Den Haag

Een onbekende man in een hoeslaken, op sokken en met mondkapje voor stichtte op 23 september brand in bungalowpark Sollasi in Noordwijkerhout. Volgens het Openbaar Ministerie zat een 33-jarige bewoner onder die vermomming en moet hij drie jaar de cel in. Maar de verdachte wees een Tsjechische maat aan als dader.

In de Haagse rechtbank werd een compilatie van camerabeelden van de bewuste nacht vertoond. Te zien was hoe het spookachtige figuur in het laken gebogen vanaf zijn studio naar het kantoor van het bungalowpark liep. Hij droeg plastic tassen. Voor het gebouw gooide hij jerrycans leeg en stak de vloeistof aan. Hij rende weg, toen er vlammen van de gevel kwamen.

Foto’s van de volgende ochtend toonden zwartgeblakerde stenen. De schade viel mee: het vuur was gedoofd zonder dat de brandweer hoefde te blussen. Maar de officier van justitie vond tijdens de zitting dat het veel erger had kunnen aflopen. De beheerder van het park sliep namelijk in een woning achter het kantoor en het was half vier ’s nachts.

De aanklaagster achtte tijdens de zitting bewezen dat de man een ’vergeldingsactie’ pleegde, omdat de eigenaar hem een paar dagen daarvoor had ontslagen. De zzp’er zou daar erg boos over zijn geweest. Er was eerder een al akkefietje tussen de mannen: hij had aangifte gedaan tegen zijn baas.

De boomlange verdachte hoorde het hoofdschuddend aan in de rechtszaal: „Het is een complot tegen mij.” Hij beweerde dat er een Tsjechische man bij hem op bezoek was geweest. Deze kwam met idee om de auto van de eigenaar aan te steken. De verdachte had hem nog gewaarschuwd het niet te doen, maar de Tsjech was toch met jerrycans diesel de nacht in gegaan.

Er is veel onderzoek door de politie gedaan, maar de Tsjechische man is nooit getraceerd. „Die man onder het laken, dat bent u”, zei de officier van justitie op de zitting. Het hoeslaken paste bij zijn lengte van twee meter. De aanklaagster eiste drie jaar cel voor het in gevaar brengen van goederen en mensen.

De advocate verweet het Openbaar Ministerie dat haar cliënt zou zijn ’gemanipuleerd met het dossier’. Zij had 19 Gigabyte ontvangen aan beelden van het park. Maar de opnamen die de onschuld van verdachte konden aantonen, waren er niet bij. De rechtbank doet 12 maart uitspraak.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.