Nieuw fonds voor afwikkeling schadeclaims schietpartij Ridderhof in Alphen

Monument voor Ridderhofdrama.

Monument voor Ridderhofdrama.© ANP

ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN

De politie richt een fonds op voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Dat moet zorgen voor een "eenduidige, voortvarende en zorgvuldige" behandeling van de claims, meldt de politie.

Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Alphenaar Tristan van der V. in het winkelcentrum zes mensen dood, tientallen anderen raakten gewond. Vervolgens sloeg hij de hand aan zichzelf. Na het bloedbad rees de vraag hoe deze man een wapenvergunning kon hebben. Bekend was dat hij psychische problemen en suïcidale neigingen had.

Na een lang juridisch getouwtrek bepaalde de Hoge Raad in september vorig jaar dat de politie aansprakelijk en schadeplichtig is voor de schade die Van der V. met zijn vuurwapengebruik heeft veroorzaakt. Na deze uitspraak besloot korpschef Erik Akerboom dat er een politiefonds voor 'Alphen' moest komen.

Het fonds, dat oud-PvdA-Kamerlid Ruud Vreeman als voorzitter heeft, gaat zelfstandig claims bestuderen en beoordelen van ruim honderd mensen of ondernemingen die bij het schietincident betrokken raakten. Zij verloren een naaste, liepen zelf letsel op of ondervonden materiële of financiële schade.

"De politie realiseert zich terdege dat geen enkele financiële vergoeding opweegt tegen het leed dat de slachtoffers hebben ervaren. Maar het korps hoopt dat een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige afwikkeling van de schade bijdraagt aan de verdere verwerking ervan", aldus een verklaring op de website van de politie.

Lees ook: Commentaar: Het Ridderhofdrama vraagt om een snelle afwikkeling van schadeclaims

Lees ook: Ridderhofslachtoffers zijn half jaar na de uitspraak van de Hoge Raad nog geen stap verder

Lees ook: Eindelijk rust voor betrokkenen Ridderhof: ’Hoofdstuk afsluiten’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.