Premium

ZZ Leiden begint goed aan cruciale maand met een zege op rivaal Den Bosch

ZZ Leiden begint goed aan cruciale maand met een zege op rivaal Den Bosch
Braxton Huggins was tegen Den Bosch uitstekend op schot.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Met een heel keurige, en in Leiden altijd extra bijzondere, overwinning op rivaal Den Bosch (78-69) is Zorg en Zekerheid Leiden begonnen aan wat een beslissende maand kan worden in de nationale basketbalcompetitie.

De wedstrijd, in een stijf uitverkochte Vijf Meihal op schrikkeldag 29 februari, was de eerste van acht wedstrijden die Leiden in een maand moet afwerken. Vanaf 1 april, de dag dat ZZ de gestaakte wedstrijd in Rotterdam tegen Feyenoord inhaalt, moeten er nog zeven duels worden gespeeld voordat de play-offs beginnen.

De ranglijst geeft een enigszins vertekend beeld door de verschillen in gespeelde wedstrijden. Op het moment staat Leiden vierde, met 22 punten uit 18 wedstrijden. Den Bosch heeft acht punten meer, maar ook vier duels meer afgewerkt. In de aanloop naar de play-offs zijn dus vooral de Bosschenaren het richtpunt. Lijstaanvoerder Donar en nummer twee Zwolle (dat de minste verliespunten heeft) inhalen is niet onmogelijk, wel lastig.

De voors en tegens van Leiden:

Voor: de rotatie (acht man)

Als ZZ zoals zaterdag over zijn volledige kern van acht spelers kan beschikken, allen fit en uitgerust, is dat een prima aantal. Coach Rolf Franke wisselde tegen Den Bosch snel en veelvuldig door. Dat hield het energieniveau hoog, terwijl er ook geen mensen lang op de bank zaten wier inbreng eigenlijk hard nodig was, zoals bij Den Bosch wel soms het geval was. De Brabantse ploeg kan dieper gaan, maar dat was in deze wedstrijd niet nodig en zorgde eigenlijk voor frustraties. ,,Bij ons was iedereen betrokken’’, zei Franke terecht. ,,Iedere speler heeft zijn rol gepakt.’’

Tegen: de rotatie (acht man)

,,We hebben veel pech gehad’’, zei Franke over de voorgaande weken. Blessures, ziektes en vermoeidheid hebben Leiden aardig wat punten gekost. Na duels tegen Krasnoyarsk verloor ZZ bijvoorbeeld twee keer van een lager geklasseerd team. En het rendement van een veteraan als Drago Pasalic, die geweldig speelde tegen Den Bosch, daalt als de wedstrijden elkaar snel opvolgen.

Voor: de verdediging

Tegen Den Bosch was Leiden prima voorbereid en het voerde de tactiek met verve uit. Vooral daarom werd de aartsrivaal opnieuw geklopt. De bezoekers kregen zelden een vrij schot, en als Elijah Wilson niet zo’n geweldige avond had gehad, was het pleit nog eerder beslecht geweest. Een potentiële opponent in de play-offs onder 70 punten houden is een goede prestatie.

Tegen: rebound

Het hele seizoen al beloont Leiden zichzelf te weinig voor goede defensieve inspanningen. Ook Den Bosch hield zichzelf in leven door veertien aanvalsrebounds te pakken. ZZ wint zelden de slag om de rebounds, en dat komt door de samenstelling van de ploeg.

Voor: thuis

In een volle en soms kolkende Vijf Meihal is het lekker spelen voor de Leidenaars. Het was weer ouderwets heet binnen toen ZZ Den Bosch versloeg.

Tegen: uit

Vorig seizoen won ZZ alle uitwedstrijden in de competitie. Dit jaar zijn bijzondere uitzeges zeldzaam.

Voor: aanval

De ploeg zit vol offensief talent. Pasalic en Braxton Huggins combineerden voor acht uit tien driepunters tegen de Bosschenaren. Nuni Omot was ongrijpbaar en onvoorspelbaar, Worthy de Jong is een alleskunner en Jarvis Willliams is ook nog een kaart die altijd gespeeld kan worden. Tayler Persons zat tegen Den Bosch eigenlijk niet lekker in de wedstrijd maar deelde desondanks twaalf assists uit.

Tegen: aanval

Er zijn periodes dat de Leidenaars tegen het wedstrijdverloop in voor de eigen statistieken gaan, dan wel het zelf willen beslissen. Dat wordt al minder, maar moet er helemaal uit wil de club de hoofdprijs pakken.

Door het staken van de wedstrijd in Rotterdam en een interlandwindow speelde Leiden drie weken geen hele wedstrijd. De ploeg oogde tegen Den Bosch fris na de ’tweede winterstop’. Als ZZ dat vast kan houden, is een klim op de ranglijst binnen bereik. Over een maand weten de Leidenaars waar ze staan.

Meer nieuws uit ZZ Leiden