Streep door strandvervoer F1-teams: aanvrager ziet af van ontheffing

© Foto ANP
Noordwijk/Zandvoort

De raceteams van Red Bull en Alpha Tauri maken geen gebruik van de ontheffing om hun personeel tijdens de Nederlandse Grand Prix over het strand van Noordwijk naar Zandvoort te vervoeren. Tegen het plan stak een storm van kritiek op, vooral omdat de colonne met elektrische auto’s door het strandreservaat Noordvoort zou gaan.

Nancy Wesselsz, van het Zandvoortse bedrijf The Spot, bevestigt via een mailbericht dat er een streep door het strandvervoer gaan. ,,Er is door ons nogmaals goed gekeken naar de alternatieven. Eind oktober was de ontheffing al aangevraagd, inmiddels is er meer bekend over het volledige mobiliteitsplan van de Dutch Grand Prix. De ontheffing was uitsluitend bedoeld als noodplan in geval het bijvoorbeeld niet mogelijk is om te vliegen. Maar nu is besloten om er geen gebruik van te maken’’, aldus Wesselz in een verklaring. Het vervoer van het F1-personeel zal gewoon over de weg plaatsvinden.

Nadat bekend werd dat de gemeente Noordwijk mee wilde werken aan een ontheffing voor het vervoer over het strand reageerden natuurorganisaties woedend. Online werd in een petitie opgeroepen af te zien van het plan, later gevolgd door nog tweede oproep. De twee petities zijn door de afgelopen weken door meer dan vijftigduizend sympathisanten van een handtekening voorzien. Later ging ook de gemeenteraad van Zandvoort onder strikte voorwaarden akkoord met het vervoer.

Koen Zonneveld stuitte het tegen de borst. Hij riep vorige week met Daniël Siepman op tot een publieksvriendelijke blokkade. Zonneveld denkt dat die actie zeker een rol heeft gespeeld bij de keuze om af te zien van het strandvervoer. ,,Dit nieuws was ook al door de Britse krant The Guardian opgepikt. Christian Horner, teambaas van Red Bull, zag zich zo genoodzaakt om tijdens trainingen in Barcelona hier ook wat over te zeggen. Dat is slechte publiciteit. Ik had daarom wel verwacht dat ze ervan af zouden zien, maar ook weer niet zo snel’’, zegt Zonneveld die ook de grote bazen van Liberty Media Group – de eigenaar van de Formule 1 – had benaderd. ,,Dit is een overwinning. Ons doel is bereikt.’’ Al heeft hij nog wel een wens. ,,Ik hoop dat we in de toekomst ook kunnen regelen dat er minder activiteiten in het strandreservaat plaatsvinden’’, doelt hij mountainbike- en surfwedstrijden.

Lees hier meer over het plan.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.