Premier Mark Rutte in Leiden voor informatie over coronavirus

Mark Rutte laat zich in Leiden bijpraten over de werkzaamheden van de GGD Hollands Midden met betrekking tot het coronavirus.
© Foto RVD
Leiden

Premier Mark Rutte bezocht maandagmiddag de GGD Hollands Midden (gemeentelijke gezondheidsdienst) in Leiden om zich bij te laten praten over het alsmaar uitdijende coronavirus.

De minister-president sprak onder meer met Sjaak de Gouw, directeur van de gezondheidsdienst en tevens landelijk portefeuillehouder infectieziektebestrijding.

Voor zover zijn woordvoerder weet, zijn er in het gebied van Hollands Midden nog geen besmettingen bekend. Dat Rutte de GGD Leiden bezocht was louter om pragmatische redenen. ,,Leiden ligt dicht bij Den Haag.’’

Na afloop van zijn bezoek van een half uur tot drie kwartier twitterde Rutte dat hij ’veel respect heeft voor deze mensen’. ,,Het virus vraagt om een deskundige aanpak. En die deskundigheid hebben we in Nederland.’’

Premier Rutte bij de GGD Hollands Midden in Leiden.
© Foto RVD

De GGD beantwoordt vragen van het publiek over klachten of vragen over reizen. Scholen en bedrijven willen advies over werknemers of scholieren die terugkeren uit een land waar veel besmettingshaarden zijn.

Ook huisartsen bellen de GGD zodra zij contact hebben met een patiënt met mogelijk COVID-2019. Als deze patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft, komt het infectieteam van de GGD in actie voor het afnemen van testmateriaal bij de patiënt thuis. Tot de testuitslag bekend is, wordt de patiënt thuis in isolatie gehouden.

Is de test positief dan zal de isolatie worden gecontinueerd en zal de GGD het zogenoemde contactonderzoek verrichten. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten twee weken hun gezondheid in de gaten houden. Indien zij ziekteverschijnselen ontwikkelen, worden ook zij getest.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.