Leidse misbruikcoach dreigde topspeelster met ’einde carrière’

Leiden

De Leidse waterpolotrainer Koen P. (34) heeft zijn positie als assistent-jeugdbondscoach van de Oranjevrouwen volgens justitie misbruikt om een minderjarige pupil te laten zwijgen over zijn seksueel wangedrag. „Als dit uitkomt, zul je nooit meer in het Nederlandse team spelen”, zo zou hij een 16-jarige speelster dreigend hebben ingefluisterd.

Oud-trainer P. van de Leidse waterpolo-topclub ZVL 1886 moet zich vanaf komende dinsdag voor de Haagse rechtbank verantwoorden voor seksueel misbruik van zes meisjes in de periode 2012-2017.

In die tijdspanne was hij trainer van ZVL-dames, hulpbondscoach van het nationale jeugdwaterpoloteam en trainer bij het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) Zuid-Holland-Noord in Leiden. Voor de strafzaak zijn drie zittingsdagen uitgetrokken.

Bij vier ten laste gelegde misdrijven gaat het om verkrachting van minderjarigen. Een van de slachtoffers was pas vijftien jaar oud toen P. zich volgens justitie aan haar vergreep.

Minderjarige

Daarnaast staat de Leidenaar voor het hekje vanwege twee ontuchtzaken, waarvan één bij een minderjarige. De zedenzaken zouden zich hebben afgespeeld in Nederland, maar ook tijdens internationale toernooien in Servië (2017) en Griekenland (2015).

Het OM schetst in de tenlastelegging hoe P. een 16-jarig meisje onder druk zou hebben gezet om haar mond te houden over verschillende verkrachtingen en aanrandingen: „Niemand zal geloven dat het mijn initiatief was, want ik sta hoog aangeschreven in de zwemwereld”, zo hield coach P. zijn jonge slachtoffer volgens justitie voor.

Het met een geknakte sportcarrière bedreigde slachtoffer had tussen het voorjaar van 2012 en de zomer van 2014 langdurig te kampen met de ongewenste toenaderingen door haar coach, zo stelt de officier van justitie. Het meisje zou zijn overspoeld met seksueel getinte berichtjes.

Huissleutel

Bovendien zou P. een huissleutel achterover hebben gedrukt van een appartement dat ZVL beheert voor speelsters die ver weg wonen. Zo kon hij onaangekondigd haar huis binnen stappen. Ook controleerde de coach nauwgezet met wie ze afsprak. „Dat terwijl zij tegen hem opkeek vanwege het grote leeftijdsverschil en het feit dat hij haar coach was”, aldus het OM.

P. werd in juni 2018 gearresteerd na aangiften van twee voormalige pupillen. Toen dit bekend werd, meldden zich prompt meer slachtoffers bij de politie. Binnen de vereniging reageerden ouders verbolgen omdat P. er al in 2014 intern in opspraak was geraakt.

Lees ook: Leidse waterpolocoach verdacht van nog vier ontuchtzaken

Terwijl een Oranje-speelster met wie hij samenwoonde zwanger van hem was, had P. indertijd een affaire met een minderjarig lid van het door hem gecoachte team, zo meldden diverse ouders.

Dit verhaal is in 2018 bevestigd door toenmalig ZVL-voorzitter Frans Pot en een zegsman van de zwembond. Betrokkenen verklaren dat de opmerkelijke kwestie geen vervolg kreeg op verzoek van de ouders van de jonge speelster, die inmiddels een Oranje-vedette is.

Dagboek

Na zijn arrestatie bijna twee jaar geleden, net nadat hij een contract als hoofdcoach van het ZVL-herenteam had ondertekend, kwam P. in voorarrest. Hij klaagde diverse malen over de vijandige en agressieve houding van medegevangenen. De rechtbank in Den Haag stelde hem vorig jaar mei op vrije voeten in afwachting van de strafzaak.

P.’s advocate Hannaa Faouzi wil niet op de zitting van komende week vooruitlopen. Tijdens een eerdere regiezitting overlegde de raadsvrouw al dagboekfragmenten van een vermeend slachtoffer. Hieruit zou volgens Faouzi blijken dat het ging om seks met wederzijds goedvinden.

Nachtmerrie

Ouders van de vermeende slachtoffers zien de rechtszaak dan ook met spanning tegemoet. „Dit is de nachtmerrie van elke vader en moeder. Je vertrouwt iemand je kind toe en dan gebeurt dit”, aldus een vader. Hij meldt dat zijn dochter, net als andere slachtoffers, geen ZVL-lid meer is: „Daarvoor is te veel gebeurd, de lol is er wel van af.”

Hij doelt daarmee naar eigen zeggen ook op de familie van de verdachte, die nog altijd een prominente rol speelt binnen de Leidse vereniging. „Zijn moeder coacht zelfs nog een team. Dat is niet echt prettig.”

Bovendien kreeg broer Daan P. van de vermeende ontuchtcoach al in 2018 een verschijningsverbod voor de kantine en dameswedstrijden opgelegd. Dit gebeurde na klachten over intimidatie. Hij zou luidkeels hebben gesuggereerd dat alle slachtoffers vrijwillig seks met zijn broer hadden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.