Premium

’Plastic spotters’ hopen met crowdfunding op een nieuwe kanovloot

’Plastic spotters’ hopen met crowdfunding op een nieuwe kanovloot
De aanlegplaats van de Plastic Spotters aan de Oude Singel.
© Foto Liselotte Rambonnet
Leiden

De drijfvuil- en plasticvissers van het ’citizen science’-initiatief Plastic Spotters hebben een crowdfundactie opgezet om zes of zeven nieuwe kano’s en toebehoren te kopen. In totaal, zegt projectleider Liselotte Rambonnet, is 7500 euro nodig, waarvoor goede tweedehands kano’s te koop zijn. Via de universitaire website steunleiden.nl is al aardig gedoneerd. De teller stond gisteren op 4455 euro.

Het idee om de Leidse grachten al kanoënd van drijfvuil en plastic te ontdoen, is oorspronkelijk afkomstig van de Leidse grachtensnorkelaar Aaf Verkade. Zij stelde haar kano gratis ter beschikking aan recreanten die al peddelend vuilnis wilden verzamelen.

Sinds Verkade zich meer is gaan richten op haar vissenonderzoek, heeft een groepje jonge biologen in 2018 het opvissen van zwerfvuil van haar overgenomen. Ook de gemeente en de Universiteit Leiden steunen de Plastic Spotters. Het project leeft in de stad, zegt Oegstgeestenaar Daniël Siepman, die vanaf het begin bij het project betrokken is. „We hebben een lijst van zeker tachtig sympathisanten”, zegt hij. „Misschien wel meer.”

De Leidse grachten lijken schoon, maar zijn het niet. Veel drijfvuil en plastic drijft net onder de oppervlakte. Bij bruggen, sluizen en bochten klontert het samen. „Laatst nog hadden we veertien volle vuilniszakken op vier kilometer gracht.”

Bioloog Auke-Florian Hiemstra, die vanaf het begin bij de Plastic Spotters betrokken is, somt op wat hij zoal in het water vindt. „Snacks, blikjes, bekertjes, flesjes, tasjes, peuken, verpakkingen van Snickers, Mars en van Antaflu keelpastilles. Schokkend vindt hij de vondst van doppen van colaflessen. „Daar staat ’please recycle’ op, maar zo’n mededeling leidt dus kennelijk niet tot gedragsverandering.’’ Na een storm drijft er meer troep rond. „Al het zwerfvuil in de stad eindigt uiteindelijk in de gracht.”

De Plastic Spotters willen niet alleen plastic uit de gracht halen, ze willen ook voorkomen dat het erin komt. Met behulp van formulieren en de app Litterati kunnen de kanoërs foto’s van drijfvuil maken en zo helpen bij het opsporen van patronen. Waar komt het vandaan, waar drijft het heen? Dit aspect maakt het plastic spotten tot een citizen science-onderzoeksproject.

Aanpakken

De herkomst van het meeste vuil kennen Siepman, Rambonnet en Hiemstra inmiddels wel. Het komt van de markt op de Nieuwe Rijn, van de McDonald’s, van terrasboten en van evenementen als Koningsdag. ,,Het is meestal door onoplettendheid, maar we willen dat toch aanpakken.’’ Van ronddrijvende menukaarten is de bron natuurlijk gemakkelijk te achterhalen.

De kano’s die de Plastic Spotters nu gebruiken, zijn versleten, zegt Rambonnet. „Ze zijn oud en lek door intensief gebruik.” Met de opbrengst van de crowdfundactie hopen ze goede tweedehands exemplaren te kunnen kopen. Specifiek hebben ze vier meter lange, stabiele kano’s met een vlakke vloer en ruimte voor twee personen op het oog. In een groepje van twaalf kunnen de vrijwilligers dan het water op.

De kano’s zijn gratis te huren, wel altijd onder de voorwaarde dat er ook plastic en drijfvuil wordt opgevist. Rambonnet, Hiemstra en Siepman zorgen voor vuilniszakken, grijpers en handschoenen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.