Yisheng gaat in Leiden bouwen op basis van vertrouwen

Voorzitter Martijn Ridderbod van het College van Bestuur (l), Zhang Hao en Paul Dirkse ondertekenen het akkoord voor de© KvK 51713764

sdr

1 / 2
Fred Sengers

Begin volgend jaar gaat de eerste spade de grond in voor een van de grootste bouwprojecten in Leiden: het entreegebied van het Bio Science Park. Het project wordt uitgevoerd door de van oorsprong Chinese projectontwikkelaar Yisheng Development. Wat voor bedrijf is Yisheng?

Directeur Zhang Hao van Yisheng is verguld met de grote opdracht. „Ik ben blij en trots dat wij een bijdrage mogen leveren aan het glorieuze verleden en toekomst van deze vooraanstaande universiteit”, zegt hij niet zonder pathos.

Pas na lang aarzelen heeft Zhang, algemeen directeur van Yisheng Development in Amstelveen, ingestemd met een interview. Praten met de pers is niet vanzelfsprekend voor Chinese ondernemers, die doorgaans liever in de luwte opereren. Maar Zhang wil dat Yisheng Development wordt beschouwd als een lokaal bedrijf. Enige mate van openheid en transparantie horen erbij in Nederland, heeft hij zich gerealiseerd. Voor de zekerheid heeft hij wel een public relations-bureau ingeschakeld om het interview in goede banen te leiden. Van onzekerheid of onwennigheid lijkt tijdens het vraaggesprek echter geen sprake. Zhang, casual gekleed in een coltrui met een sportjasje erover, hip brilmontuur, weet precies wat hij wel en niet wil vertellen.

Verliefd

Yisheng (spreek uit: ie-sjang) is een van oorsprong Chinees bedrijf. De naam betekent simpel (Yi) en verstandig (Sheng). Volgens de website van het bedrijf heeft het in de Chinese hoofdstad Beijing een aantal grote bouwprojecten gerealiseerd. In 2006 wordt er ook een Nederlandse vestiging opgericht, waarvan de aandelen zijn ondergebracht in het bedrijf Zhonghongjian (Holland) BV.

Op het eerste gezicht vreemd, want met onroerend goed is in China veel meer geld te verdienen. Zhang zegt over de beslissing om zich hier te vestigen dat hij tijdens een vakantie verliefd is geworden op Nederland. In de winter van 2005 was hij drie dagen met zijn vrouw hier als onderdeel van een Europese rondreis. Het regende en waaide, maar dat deerde Zhang niet. Hij vond Nederland helemaal feng shui. Feng betekent wind en shui water. Volgens deze eeuwenoude Chinese filosofie staat een goede feng shui garant voor geluk, harmonie en gezondheid.

„Natuurlijk is er in China sprake van een snelle economische groei. Maar de huizenprijzen in China zitten tegen hun plafond. Ik zie de groeiruimte kleiner worden terwijl de risico’s toenemen”, zegt Zhang. „Als investeerder houden we van een stabiele omgeving. Ik zie in Europa de komende dertig jaar genoeg zakelijke kansen in een model van beheer en management, waarbij we een deel van wat we ontwikkelen in eigendom houden en exploiteren.”

Balans

De eerste jaren in Nederland waren niet makkelijk, geeft Zhang toe. De Nederlandse activiteiten komen maar langzaam op gang. „Als bedrijf in een ander land loop je nou eenmaal tegen problemen aan. Het was moeilijk om een balans te vinden tussen wat je hier aantreft en wat je zelf meebrengt aan cultuur en de manier van zakendoen. Het kost tijd om je aanpak te slijpen”, zegt Zhang over die periode.

Hij toont zich een geduldig mens, want in dertien jaar tijd heeft Yisheng in ons land maar twee projecten gerealiseerd. Het eerste, een horecapaviljoen in Amstelveen was een klein klusje. Het tweede, The City Garden in Amstelveen, is wel groter. Dit is een complex met een appartementenhotel, duurdere appartementen en bedrijven op de begane grond dat recent is opgeleverd. Het totaal meet ongeveer 25.000 vierkante meter vloeroppervlak.

Vanaf 2017 gaat Yisheng inschrijven op grote aanbestedingen. Het bedrijf grijpt steeds net naast een opdracht. Geen wonder dat Zhang opgetogen is over de grote opdracht in Leiden. Al met al wordt het bouwproject in Leiden wél meer dan twee keer zo groot als wat Yisheng tot nu toe in Nederland heeft neergezet.

De universiteit investeert tijd om Zhang te leren kennen. Hij wordt rondgeleid op de universiteit. Daarna ontvangt Zhang een Leidse delegatie in Amstelveen, waar hij het gerealiseerde project The City Garden laat zien. Zhang wordt door betrokkenen omschreven als vriendelijk. Yisheng als familiebedrijf. Zowel de universiteit als de gemeente zeggen desgevraagd dat ze geen zelfstandig onderzoek hebben gedaan naar Yisheng of zijn Chinese moedermaatschappij.

Dat is ook niet altijd even makkelijk in een land als China. Toch bestaan er wel methodes om informatie te vergaren. Zo raadplegen we het Chinese handelsregister. Daaruit blijkt dat de Chinese vastgoedbedrijf Yisheng Investment Group twee aandeelhouders heeft: Beijing Zhonghongjian Information Technology Co., en Beijing Masi Kete Information Technology Co.

Zakenvrouw

De twee bedrijven die samen Yisheng Investment Group bezitten, zijn ieder voor 99,9 procent eigendom van een zakenvrouw die tot nu toe buiten beeld is gebleven: Hu Xiao. Ook die bevinding leggen we aan Zhang voor. Hij is de ceo van het Chinese en Nederlandse bedrijf, legt hij uit, dus hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. „Hu Xiao is geldschieter.” Dat betekent dus dat niet Zhang, maar uiteindelijk Hu aan de touwtjes trekt bij Yisheng.

Zhang stuurt na het interview desgevraagd een aanvulling. Hu Xiao is volgens hem een selfmade zakenvrouw van 47 jaar, die verschillende productie- en handelsbedrijven heeft opgericht. Ook is zij meerderheidsaandeelhouder in Zhonghangjian (Holland) BV en daarmee van Yisheng Development in Amstelveen.

Uit het Chinese handelsregister blijkt inderdaad dat zij veel bedrijven bezit, met uiteenlopende activiteiten. We zien bedrijven op het gebied van landbouwtechnologie, telecommunicatie (simkaarten), reclame en zelfs een pandjeshuis. Zo’n bonte verzameling bedrijven is in China niet ongebruikelijk. Veel bedrijven groeien organisch; men verdient ergens geld mee en investeert dat in wat men als een volgende zakelijke kans beschouwt. Nader onderzoek naar de persoon is lastig; de naam Hu behoort tot een van de meest voorkomende familienamen in China en ook de roepnaam Xiao is heel gebruikelijk. Er leven tienduizenden Hu Xiao’s in China.

Vlak voor publicatie wordt duidelijk dat Hu de echtgenote is van Zhang. Hij had dat liever stil gehouden. Zhang zoekt zelf al liever niet de publiciteit, laat staan dat hij zijn gezin daaraan bloot wil stellen. De universiteit wist van haar rol, de gemeente niet.

Vindt de gemeente dat zij voldoende heeft gedaan om erachter te komen met wie zij precies zakendoet? „Bij dit soort strategische projecten is een basis van vertrouwen nodig. Je moet immers de komende jaren met elkaar door. Ik vind dat we ons huiswerk goed hebben gedaan”, zegt wethouder Dirkse.

Vertrouwen

Dat vinden ze ook bij de universiteit: „Bij dit soort superintensieve samenwerkingen is vertrouwen altijd de kern. Maar er zijn altijd nog contracten waarin alles is vastgelegd. In dit geval een contract van meer dan 500 pagina’s”, zegt directeur Vastgoed Michel Leenders. „Ik ben er net zo zeker van dat dit goed gaat als bij een partij in Nederland. Misschien nog wel iets meer zelfs. Als vastgoedbedrijf hebben we minder toegang tot relevante informatie dan banken en accountants. Die zeggen ons dat het goed zit. Onze expertise is de inhoud van het plan en het beoordelen van de kwaliteit van de betrokken mensen. Wij zijn geen detectivebureau.”

Tijdlijn

Juli 2009 Gemeente Leiden en Universiteit Leiden tekenen een exploitatieovereenkomst voor de ontwikkeling van het Leiden Bio Science Park (LBSP) waarin het Entreegebied als woonlocatie wordt aangemerkt.

Maart 2017 Masterplan Gorlaeus wordt door de gemeenteraad en het College van Bestuur van de universiteit vastgesteld. Onderdeel is het creëren van een hart van de campus met een nieuw campusplein en daaromheen wonen, onderwijs, werken en sporten georganiseerd.

Juli 2017 Circa 150 partijen (vooral ontwikkelaars, beleggers, bouwers en architecten) worden uitgenodigd in te schrijven op de tender Entreegebied.

September 2017 13 Partijen/consortia hebben zich aangemeld voor de tender.

Oktober 2017 Zes partijen mogen hun visie presenteren. Op basis van de presentaties zijn 4 partijen geselecteerd voor ronde II.

December 2017 Bestemmingsplan LBSP-Gorleaus definitief vastgesteld.

December 2017/mei 2018 Tijdens ronde II zijn 3 dialoogrondes gehouden met alle 4 partijen. Iedere dialoogronde duurde ongeveer 4 uur per partij.

Juli 2018 Eén partij wordt als voorlopige winnaar gekozen, te weten Yisheng.

Maart 2019 Na contractsonderhandelingen wordt Yisheng definitief de opdracht gegund. Ondertekening van de ontwikkelcontracten.

Maart 2019 heden Wekelijkse besprekingen over planontwikkeling en realisatie.

Medio 2021 Begin bouwwerkzaamheden.

Medio 2023 Project afgerond

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.