Gewapende overval op huis aan Joke Smitstraat in Leiden, bewoonster schopt overvaller [update]

© Foto Toon van der Poel
Leiden

Vier gewapende mannen hebben maandagavond rond middernacht een overval gepleegd op een huis aan de Joke Smitstraat in Leiden. De mannen hadden een mes en bedreigden het echtpaar.

De bewoonster verweerde zich en gilde. De vier mannen sloegen daarop op de vlucht, zonder buit. De bewoners zijn niet gewond, maar aangeslagen, laat de politie weten.

Rond 23.30 uur belden de overvallers aan bij het echtpaar aan de Joke Smitstraat. Toen de man open deed, duwde een overvaller hem naar binnen onder bedreiging van een mes. Zijn drie handlangers liepen gelijk naar boven. Daar was de bewoonster. Zij schopte een van de mannen en gilde. Het viertal vluchtte richting de Mina Kusemanstraat.

,,Wij hoorden gebonk’’, vertelt een buurvrouw. ,,We dachten eerst nog aan iemand met een zware koffer, maar toen hoorden we hiernaast een geluid alsof iemand van de trap viel, en zijn we gaan kijken. De overvallers renden hiernaast de straat in en de buurvrouw stond voor de deur te schreeuwen.’’

© Foto Toon van der Poel

De man, die de deur opendeed, heeft het zwaar te verduren gehad, zegt de buurvrouw. ,,Die overvaller met het mes lag boven op hem. Hij heeft echt moeten vechten voor zijn leven.’’ Zij heeft geen idee waarom de overvallers precies dat huis, een doodgewoon rijtjeshuis, als doelwit hebben gekozen.

De slachtoffers zelf hebben deze dinsdagmiddag geen zin om hun verhaal nog eens te doen. ,,We komen net bij de politie vandaan, we zijn op’’, zegt de vrouw.

De politie is nog op zoek naar de overvallers. De vier ’vermoedelijk jeugdige’ verdachten droegen donkere kleding en capuchons. Eén van de mannen had een getinte huidskleur, van de overige verdachten is dit onbekend. De recherche zoekt getuigen.

© Foto Toon van der Poel

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.