Premium

Aanpak ondermijning in Teylingen levert successen op

Aanpak ondermijning in Teylingen levert successen op
De posters die onderdeel zijn van de campagne die in april van start gaat om ook van inwoners tips te krijgen over mogelijke ondermijning.
© illustratie gemeente teylingen
Teylingen

De gerichte aanpak van ondermijning in de gemeenten Teylingen, Hillegom en Lisse begint zijn vruchten af te werpen. Het afgelopen jaar werd onder meer ruim 450.000 euro aan contant geld in beslag genomen, 300.000 illegale sigaretten, valse merkkleding en werden een drugslab en meerdere hennepkwekerijen ontmanteld.

Ruim een jaar zijn de drie HLT-gemeenten nu aan de slag om de ondermijning, het binnendringen van de onderwereld in de bovenwereld, aan te pakken. Dat doen zij samen met politie, Openbaar Ministerie en een groeiend aantal andere partners zoals de brandweer, de sociale dienst, de omgevingsdienst en omliggende gemeenten als Leiden en Oegstgeest.

Het gaat om signaleren, voorkomen en aanpakken, schetste burgemeester Carla Breuer maandag bij de presentatie van de eerste resultaten. De eigen ambtenaren spelen daarbij een belangrijke rol: 150 van hen kregen afgelopen jaar een training hoe ze mogelijke gevallen van bijvoorbeeld witwassen, drugskwekerijen, drugshandel of illegale bewoning kunnen herkennen. De speciale meld-een-vermoeden-app leverde vorig jaar 49 meldingen op. Soms bevestigden die een al bestaand vermoeden, soms leverden ze puzzelstukjes op en soms maakten ze de puzzel compleet.

In het eerste jaar werden zeven grotere zaken op het gebied van drugs, witwassen, misbruik van vastgoed en illegale prostitutie aangepakt, waarvan zes ook tot het gewenste resultaat leidden. Door veel scherper door te vragen en/of integriteitsonderzoeken te beginnen, vertrokken vorig jaar vijf bedrijven uit de gemeente. Een daarvan ging naar Utrecht, wat Teylingen ook aan die gemeente liet weten. Later bleek dat te leiden tot de grootste vondst van de drug crystal-meth in Europa tot nu toe. Scherp doorvragen leidde er ook toe dat een shisha lounge de plannen liet varen om naar Teylingen te komen.

In het buitengebied wordt ook scherper rondgekeken. Het team dat zich daarmee bezighoudt heeft inmiddels driehonderd gevallen en gevalletjes op de korrel, vertelde teamleider Harry van der Ark eind januari in een presentatie. Een apart probleem vormen de recreatieparken. De gemeente is bezig daar nieuw beleid voor te maken en wil daarbij met name kijken naar illegale bewoning. Recreatiewoningen zijn namelijk zeer in trek bij criminelen die uit het zicht willen blijven.

Naast het verder uitbouwen van de samenwerking met andere organisaties en trainingen geven om signalen te herkennen, wil de gemeente ook de inwoners bij de aanpak van ondermijning gaan betrekken. Onder het motto ’samen houden we de gemeente veilig’ begint Teylingen volgende maand daarvoor een publiekscampagne.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.