Gemeente Voorschoten doet handen schudden in de ban vanwege coronavirus

Gemeente Voorschoten doet handen schudden in de ban vanwege coronavirus
Voorschoten

Zolang de coronadreiging er is, worden er geen handen meer geschud in het Voorschotense raadhuis.

’Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, geven wij geen hand bij binnenkomst en vertrek’, staat in twee talen duidelijk aangegeven op een bord op de balie. Voor wie niet kan lezen, zegt de afbeelding van een ’verkeersbord’ met de rode rand en een rode streep door twee schuddende handen genoeg. De gemeente, die overigens nog geen coronabesmettingen kent, gaat hiermee een stap verder dan de landelijke richtlijnen. Op de website van het RIVM staat dat handen schudden gewoon kan.

Wethouder Paul de Bruijn zegt dat de gemeente goed voorbereid is op een eventuele coronabesmetting. ,,We hebben een interne werkgroep die alle informatie verzamelt. Medewerkers geven geen handen en we staan in nauw contact met de GGD.’’

Ook in Wassenaar is het handen schudden als begroeting niet meer voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. Niet alle raadsleden reageerden bij de aanvang van de raadsvergadering dinsdagavond op de toegestoken hand ter begroeting van de burgemeester en wethouders.

Het LUMC meldt op haar website eveneens geen handen meer te schudden. ,,We schudden tijdelijk geen handen in het LUMC om de verhoogde kans op een besmetting in deze tijden van griepvirus en coronavirus te voorkomen. Dit doen we voor uw bescherming. Hiervoor graag uw medewerking en begrip.’’ Het ziekenhuis adviseert iedereen om geen handen meer te schudden.

Lees hier meer over het coronavirus.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.