OM eist acht jaar tegen Leidse waterpolocoach Koen P.

Den Haag

Het openbaar ministerie heeft woensdag een celstraf van acht jaar geëist tegen voormalig waterpolocoach en -trainer Koen P. (34) uit Leiden. Hij staat terecht voor seksueel misbruik van zes aan zijn zorgen toevertrouwde speelsters. Het OM eiste ook een beroepsverbod van tien jaar.

Het was woensdag de tweede dag van een drie dagen durend proces tegen de Leidenaar die als trainer en coach een grote naam was in de waterpolowereld. De slachtoffers kwamen aan het woord, ze vertelden hoe ze werden gemanipuleerd door Koen P.

Een destijds 16-jarige meisje, dat in juni 2018 samen met een 15-jarige vriendin naar de politie stapte, voelt zich eigenlijk heel erg schuldig dat ze niet eerder aan de bel trok. ,,Ik ben er kapot van dat je niet eerlijk vertelt wat er is gebeurd. Zo veel meiden. Je wist dondersgoed waar je mee bezig was en wat je kapot kon maken. Ik ben ook boos op mezelf dat ik niet nog eerder aangifte heb gedaan. Misschien had je mijn beste vriendin dan niet aangeraakt.’’

Onaangedaan

De meeste slachtoffers in deze kwestie waren minderjarig. Het misbruik van de 15-jarige heeft Koen P. toegegeven. Hij zegt ook dat hij een relatie heeft gehad met de 16-jarige, die de zaak aan het rollen bracht. Voor de rest ontkent Koen P. - die de emotionele slachtofferverklaringen ogenschijnlijk onaangedaan aanhoorde - alle beschuldigingen.

Lees ook: ZVL ’was blind’ voor gedrag Koen P.

Het slachtoffer dat eigenlijk heel boos is op zichzelf, vertelde ook waarom het misbruik zo lang kon duren. ,,Ik was bang. Ik durfde in die tijd geen aangifte te doen. Jij wist mij zo te beïnvloeden en te manipuleren dat ik geen aangifte deed.’’ Koen P. maakte haar duidelijk dat hij haar sportcarrière kon verwoesten en ook haar schoolcarrière. Ze was bovendien bang dat niemand haar zou geloven. Er hadden zich een paar jaar daarvoor ook al slachtoffers gemeld bij ZVL, de Leidse vereniging waar de coach de grote man was. ,,Daar werd toen niets mee gedaan.’’

Ze vertelde net als andere meiden hoe ze Koen P. overal in het dagelijks leven tegen kwam. Hij was de gevierde coach bij ZVL, hij trainde haar in het Regionaal Trainingscentrum (RTC), hij was haar topsportcoördinator op het Leonardo College. ,,Hij beheerde mijn leven en ik kon geen kant op. Het liefst wilde ik verdwijnen. Verdwijnen uit deze wereld.’’ Tegen de rechters zei ze dat er geen cultuur mag ontstaan in de wereld van de topsport waar mensen zoals de verdachte hun gang kunnen gaan en hun machtspositie kunnen misbruiken om jonge speelsters stil te houden.

Volgende prooi

Uit de getuigenissen blijkt dat veel slachtoffers het plezier in de sport waar ze alles voor over hadden, zijn verloren. Een aantal stopte met waterpolo, niemand speelt meer bij de Leidse club. ,,Na alles wat je me hebt aangedaan, moest ik snel weg uit de zieke omgeving van Leiden, waar ik ondertussen mijn hele vriendenkring opgebouwd had’’, vertelde een van zijn eerdere slachtoffers. Maar eigenlijk wilde ze het daar niet over hebben, maar over haar grootste angst dat hij door zou gaan met meisjes misbruiken. ,,Nu ik hier sta en deze meiden zie, weet ik dat het te laat is’’, zei ze. En: ,,Het enige wat jij bent is een jager die op zijn prooi afgaat. Die als hij zijn prooi kapot heeft gemaakt, doorgaat naar de volgende prooi om zo een ander leven kapot te maken.’’

Volgens de officier van justitie is Koen P. volledig toerekeningsvatbaar. Maar het schort tegelijkertijd ook aan probleembesef, aan inzicht. ,,Hij betuigt wel spijt, maar ondertussen legt hij een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de slachtoffers neer’’, zei ze.

De advocaten van Koen P. komen donderdag tijdens de laatste zittingsdag aan het woord. De rechtbank doet uitspraak op 19 maart.

Annet van Aarsen hield maandag en dinsdag een liveblog bij vanuit de rechtszaal.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.